Új Seagate merevlemezek érkeztek a (nagy)vállalati portfólióba

Jelentős erősödésnek lehetünk tanúi SSD fronton. Nem csak az otthoni felhasználók kezdik megkedvelni a félvezetőalapú, mozgó alkatrészek nélküli merevlemezeket, de egyre több nagyvállati eszközben láthatjuk viszont a technológiát. Az egyik úttörő ebben a szegmensben a Seagate, mely a nagyvállalati ügyfeleket kiszolgáló OEM partnerek számára 2009 vége óta gyártja a Seagate Pulsar SSD meghajtókat. A Pulsar felett lassan eljár az idő, hiszen nem támogatja a modern csatolófelületeket, kapacitása is erősen korlátozott, ezért a gyártó most két új modellt dob piacra (természetesen továbbra is 2,5 hüvelykes méretben). A második generációs Pulsar.2 a gyártó első MLC-alapú SSD meghajtója, melynek maximális kapacitása elérheti a 800 gigabájtot, az első generációs Pulsarnál használt SATA 3 Gb/s-os csatolófelületet pedig felváltja a 6 Gb/s-os SATA és SAS – a 800 gigabájt tárkapacitású változat csak SAS csatolófelülettel vásárolható meg, a 400, 200 és 100 gigabájtos modellek mindkét kivitelben elérhetők.

A Pulsar.2 mellett a másik új modell az SLC-alapú, SAS 6 Gb/s csatolófelületű Pulsar XT.2, mely 100, 200 és 400 gigabájtos kapacitással készül. Az XT.2 300 megabájt/másodperces szekvenciális írás és 360 megabájt/másodperces szekvenciális olvasás értékével (valamint 48000/22000 IOPS a 4 Kb-os blokkok esetében) jelenleg a leggyorsabb merevlemez a Seagate portfóliójában. A két új Pulsar meghajtó esetében nem változtak a megbízhatóságra vonatkozó értékek, mint például a 0,44%-os átlagos meghibásodási ráta és a kétmillió órás MTBF (két meghibásodás közt eltelt időtartam). A Pulsar.2 és Pulsar XT.2 meghajtók szállítása az OEM partnerek felé folyamatban van, megjelenésükre konkrét termékekben az idei év második negyedévében számíthatunk, a jótállási idő pedig továbbra is 5 év.

Az SDD-k mellett a hagyományos technológiájú merevlemezek családja is új egységekkel bővült, mind a Savvio, mind pedig a Constellation sorozatban. A 2,5 hüvelykes tároló megoldást kínáló Savvio családban a 10 ezer fordulat/perces merevlemezeket tömörítő 10K széria új tagjai a 10K.5 jelű modellek. A főként nagy tárkapacitást, de alacsony fogyasztást és nagy teljesítményt igénylő mainstream nagyvállalati környezetbe szánt 10K.5 merevlemezek 6 Gb/s-os SAS vagy 4 Gb/s-os FC csatlakozóval 300, 450, 600 vagy 900 gigabájtos tárkapacitással érhetők el.

A 2,5 hüvelykes, 15 ezres fordulatszámú Savvio 15K merevlemezeket számításigényes, kiemelkedően nagy teljesítményigényű felhasználásra tervezték. Úgy tűnhet, hogy a megbízhatóság mellett már ebben a szegmensben sem szorulhat háttérbe a tárkapacitás, ezért a 15K.2 továbbfejlesztéseként érkező 15K.3 pont ezen a területen erősít, így a korábbi 146,8 gigabájtos maximális kapacitást sikerült egészen 300 gigabájtra feltornázni, miközben a gyorsítótár méretét a korábbi 16 megabájtról 64 megabájtra növelték. Ami a Savvio családot illeti, támogatják a SED titkosítást, megbízhatóságban pedig ugyanazok az értékeket hozza, mint a Pulsar SSD-k (0,44% meghibásodási ráta, 2 millió óra MBTF) és ezekre szintén 5 éves jótállást vállal a gyártó. A Savvio 10K.5 és 15K.3 merevlemezek szállítása az OEM partnerek felé már megkezdődött, megjelenésük az első, illetve második negyedévben várható.

Az ár-érték arányra és kifejezetten nagy tárkapacitásra kihegyezett, elsősorban SAN, NAS, DAS környezetre és "felhőre" illetve biztonsági mentésre optimalizált Constellation családban most csak a 3,5 hüvelykes Constellation ES széria frissült egyetlen új merevlemezzel, míg a 2,5 hüvelykes Constellation érintetlen maradt. A 24/7 működésre tervezett 3 terabájtos tárkapacitást kínáló és 64 megabájtos gyorsítótárral rendelkező Constellation ES.2 6 Gb/s SATA vagy SAS rendszerbe illeszthető. Az ES.2 esetében nincs szó extrém fordulatszámról, tehát az asztali merevlemezek többségénél is megszokott 7200 fordulat/perc sebességgel pörögnek a tányérok, de számos újítás került beépítésre. Ezek közül a legfontosabb a Seagate RAID Rebuild, aminek használata órákkal rövidíti le a RAID tömbök újraépítését. A Constellation ES.2 szállítása folyamatban van, leghamarabb a második negyedévben jelenhetnek meg a gyártók termékeiben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés