Új részletek az AMD következő CPU-generációjáról

Az AMD ez év első felében hivatalosan is nyilvánosságra hozta 2007-ben piacra kerülő új mikroarchitektúrája, a K8L legfontosabb jellemzőit, mellyel kapcsolatban – az iparágra jellemző módon – azóta is szivárognak az újabb, többé-kevésbé megbízható információk. A Stars kódnéven emlegetett, 65 nm-es technológiával gyártandó CPU-generáció legfejlettebb tagjai négy magot tartalmaznak egyetlen szilíciumlapkán (Agena), de lesznek kétmagos (Kuma) és belépőszintű, egymagos (Rana, Spica) változatok is. A számítási kapacitás növelését segítik a továbbfejlesztett elágazásbecslési, végrehajtásvezérlési funkciók, a ciklusonként akár négy darab kétszeres pontosságú lebegőpontos számítási művelet végrehajtására képes egységek. A csúcsmodellek integrált harmadszintű gyorsítótárat is kapnak.

A felhasználók szemszögéből kényes kérdés a kompatibilitás, hiszen a K8L-lel elérhetővé válik a HyperTransport 3.0-s verziója, amely a jelenleg alkalmazott 1 GHz-es órajel helyett 1,8–2,6 GHz-es frekvenciát tesz lehetővé. Az AMD útiterve szerint a HT 3.0 használatára a Socket AM2+ foglalat ad módot, ugyanakkor az új processzorok egy BIOS-frissítés után használhatók lesznek a mai, Socket AM2-es alaplapokkal is – értelemszerűen 1 GHz-re korlátozott HyperTransport-sebességgel.

A K8L a későbbiekben lehetőséget fog adni a DDR3 memóriamodulok kezelésére, ám ahhoz már új, a Socket AM3 foglalat által fémjelzett platform fog érkezni – várhatóan 2008/09-ben. Addig is a DDR2 gyorsítása a cél, melynek a JEDEC által szabványosított legnagyobb sebességű változata a DDR2-800. A memóriagyártók fejlesztései azonban már lehetővé teszik a továbblépést, így nem meglepő, hogy a HKEPC Hardware értesülései szerint az AMD komolyan lobbizik a JEDEC-nél a DDR2-1066 szabványosítása érdekében. Ezzel a K8L már felvehetné a versenyt az Intel Bearlake kódnevű chipsetcsaládjába épített DDR3-1066/1333 memóriavezérlővel.

Azt is jelezte korábban az AMD, hogy újabb SSE utasításokkal gyarapítja processzorai kódkészletét. A friss információk szerint az Intel által kidolgozott SSE4 készlet 50 utasításának nagy része megjelenik az AMD lapkáiban is. Az SSE4A jelű kiterjesztésből csupán az Intel speciális 64 bites funkciói fognak hiányozni, az ígéret szerint a grafikai, videofeldolgozási, 3D-s és multimédiás feladatokhoz használt rész teljes egészében kompatibilis lesz a vetélytárs chipjeivel.

Az AMD számításai szerint a premier negyedévében 10 százalék lesz a Stars processzorcsaládhoz tartozó típusok aránya a szállításokban. Az egymagos újdonságok 2007 utolsó negyedévi bemutatkozását követően ez az arány megduplázódik, 2008 első negyedévében pedig a Stars részesedése 60 százalékra nőhet – jó ideig velünk lesznek még tehát a jelenlegi K8-as chipek (kissé modernizált, 65 nm-es csíkszélességgel készülő) változatai is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés