Tizenöt éve hódítanak a ThinkPadek

Tizenöt éve – 1992 júliusában – új márkanevet vezetett be a PC-piacra a modern kori személyi számítógépek atyjának tartott IBM: noha a gyártó már áprilisban leleplezte, csak ekkor kezdődött meg a ThinkPad 2521 típusú számítógép forgalmazása. Az első ThinkPad inkább a mai tábla-PC-kkel állt rokonságban, az első klasszikus, összecsukható változatok '92 októberében kerültek a boltokba, nem sokkal az őszi Comdex kiállítás előtt. A ThinkPad márkanév megjelenése óta gyakorlatilag fogalommá vált, az ezzel a névvel fémjelzett komor (a legenda szerint egy jellegzetes japán ételtároló edény mintájára formázott) noteszgépek azóta is a megbízhatóság és a különböző üzleti értékek megtestesítői. Az IBM ebből az imázsból soha nem engedett, az eltelt évek során nem hódolt be a divatnak, így a ThinkPadek formavilága és felépítése gyakorlatilag alig változott megjelenésük óta.


Az első ThinkPad

Az első ThinkPad márkájú számítógép azonban különleges formájával mégis kilógott ebből a sorból. A 20 MHz-es 386SX processzort és 4 vagy 8 megabájt rendszermemóriát tartalmazó PC legfontosabb alkotóeleme a 10 hüvelykes képátlójú, 640x480 pixeles monokróm STN kijelző volt, melyen keresztül a mai tábla-PC-khez hasonlóan, tollal lehetett vezérelni a gépet. A ThinkPad 2521-hez billentyűzetet, floppymeghajtót és különböző, soros és párhuzamos portokon kommunikáló perifériákat lehetett csatlakoztatni. A számítógép a Go Corporation PenPoint nevű operációs rendszerét futtatta, melyet az 1992-ben tömeggyártásba küldött első ThinkPad 20 megabájtos, flashalapú (!) háttértárolójára telepített az IBM.


ThinkPad 700C: csúcsmodell 1992-ből...

A 2521-es modell piaci debütálása után az első klasszikus, noteszgépforma ThinkPadekre sem kellett sokáig várni; 1992 októberében megjelent a ThinkPad 700, 700C és 300 modellcsalád (a 2150-est ugyanekkor átkeresztelték 700T-re) – ezek közül az első kettő inkább a nyers erőt, míg utóbbi a mobilitást helyezte előtérbe. A nyers erő 1992-ben ebben a szegmensben egyébiránt egy 25 MHz-en ketyegő 486SLC processzort, 4 megabájt memóriát és 80 vagy 120 megabájtos merevlemezt takart. A ThinkPad termékcsalád első noteszgépei VGA (640x480 pixeles) felbontású, 9,5 vagy 10,4 hüvelykes, színes vagy monokróm kijelzővel kápráztatták el az akkori vásárlókat. A 3-3,5 kilogramm tömegű noteszeken érintőpad még nem volt, de már a kezdetek kezdetén feltűnt a jellegzetes vörös színű trackpoint, vagyis pöcökegér.

A ThinkPad 300 – melyet egyébként a Zenith Data Systems gyártott az IBM számára – ennél valamivel szerényebb teljesítményű volt, hiszen csak egy 25 MHz-es 386SL processzor dolgozott benne 4 megabájtnyi memóriával és 80 vagy 120 megabájtos merevlemezzel megtámogatva. A kisebbik ThinkPad ugyanakkor méltó elődje lehetett a jelenleg kapható ultrahordozható X sorozatnak, már ami az akkumulátoros rendelkezésre állást illeti: az idestova tizenötödik születésnapját ünneplő gép a gyártó szerint akár tíz órán keresztül is üzemelhetett a notebookhoz csomagolt nikkel-fémhidrid áramforrással.


...és csúcsmodell napjainkból (ThinkPad T61p)

A ThinkPadek az 1992-ben színre lépett első modellek megjelenését követően gyakorlatilag azonnal osztatlan sikernek örvendtek az üzleti élet szereplőinek körében. A gyártó ugyan konkurenseihez képest drágán mérte mobil megoldásait (a legdrágább 700C modell megjelenésekor például több mint 4300 dollárba került), cserébe azonban fokozott megbízhatóságot és stabil támogatói bázist nyújtott vásárlóinak. A ThinkPadek legendás megbízhatósága azután is etalon maradt, hogy az IBM gyengén teljesítő PC-üzletágát pár éve megvásárolta a kínai Lenovo, mely most már az IBM márkanevet hátrahagyva, de a ThinkPad brandet tovább őrizve hozza forgalomba hordozható számítógépeit.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés