Bemutatkozott a legek ThinkPadje

Hihetetlen, de igaz: vékony notebookot csinált a Lenovo.

A ThinkPad X300 azért nem hazudja azt magáról, hogy kerek-perec a világ legvékonyabb noteszgépe, inkább odateszi a „teljes felszereltségű” szóösszetételt, hadd tűnődjön rajta a vásárló, mit is jelent ez pontosan. A legifjabb ThinkPad pestiesen szólva csakugyan „fullos”, kompromisszummentes megoldás, mi éppen ezért aggódunk kicsit érte. Ott voltunk a gép európai premierjén, Párizsban.

Hirdetés

Nagyjából egy hónappal ezelőtt láttak napvilágot az első pletykák egy új Lenovo noteszgépről, mellyel a legkonzervatívabb gyártó újra megpróbál szakítani a hagyományokkal (legutóbb a mérsékelt sikert aratott ThinkPad Z sorozatnál ragadtatta erre magát a cég): az X300-nak már a típusjelzése sem passzol a gyártó által eddig alkalmazott szisztémába. Az „X” sorozatba például eddig az ultrahordozható gépek tartoztak, ez a notebook mégsem illik ebbe a méretkategóriába, bármennyire is szeretné a gyártó. Vékony és könnyű, de nagy. Pontosabban ultrahordozható gépnek nagy, asztaligép-helyettesítőnek kicsi.

Nyújtófa

A ThinkPad X300 az első 13,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt Lenovo notebook, a gép ezért szélesebb és mélyebb, mint egy átlagos 12,1-es szubnotesz, a mérnökök azonban – mintha csak egy nyújtófával dolgoztak volna – megoldották, hogy az újdonság vékonyabb legyen az összes eddigi X-sorozatú gépnél (az X300 csaknem 32 centiméter széles, 23 centiméter mély és maximum 2,34 centiméter vastag). Az új ThinkPad ezzel együtt már-már bravúrosan könnyű, tömege az eltávolítható optikai egységgel is csupán 1,42 kilogramm, de ha minden lehetséges nyílásába akkumulátort tömünk, akkor sem kúszik 1,6 kilogramm fölé. Ilyenkor egyébként akár tíz órán keresztül is üzemképes a notebook egy feltöltéssel.


Vékony, de azért nem ezzel borotválkozom
(A képen Milko Van Duijl, a Lenovo EMEA elnöke)

Mindez leginkább három kulcsfontosságú hardverkomponensnek köszönhető, melyek közül kettőt eddig egyáltalán nem használt fel noteszgépeinél a Lenovo. Az egyik a már említett, 13,3 hüvelykes, WXGA+ (1440x900 pixel) felbontású kijelzőpanel, melynél a fénycsöves háttérvilágítást modernebb, LED-es rendszerre cserélték. Ezzel mindjárt három legyet ütött egy csapásra a Lenovo, hiszen a LED-technológiájú panel amellett, hogy kevesebbet fogyaszt, jóval vékonyabb is, végül, de nem utolsósorban szebb képpel is kecsegtet, mint a hagyományos megoldások.

A második kulcskomponens ismét egy hárombetűs varázsszóval vagy rövidítéssel illethető: SSD. Azaz flashmemória-alapú háttértár, avagy a jövő merevlemeze. Ilyen sem volt még soha ThinkPadben, sőt egyelőre más noteszgépben is csak elvétve találkozni vele, leginkább – jelenleg még – borsos ára miatt. Az X300-ba épített, 1,8 hüvelykes SSD 64 gigabájtnyi adat tárolását teszi lehetővé, ami a mai noteszgép-merevlemezek kapacitásához hasonlítva talán kevésnek tűnhet, általános felhasználásnál, okos menedzsmenttel azonban meggyőződésünk szerint elég ennyi (sőt ennél akár kevesebb) tárhely is. Pontosabban elégnek kell lennie, az X300 ugyanis információink szerint nem kérhető hagyományos merevlemezzel, az SSD elválaszthatatlan része a konfigurációnak.

Végül megérkeztünk a számítógép talán legfontosabb alkatrészéhez, a processzorhoz: a Lenovo egy kis fogyasztású Core 2 Duo CPU-t (egy 1,2 GHz-en ketyegő SL7100-ast) integrált az X300-ba. Ez a processzor (nem csak a processzor, de a GM965 lapkakészlet is) a korábbiaknál kisebb tokozást kapott, éppúgy, mint a szintén 13,3 hüvelykes méretű és szintén rendkívül vékony MacBook Air. Ez a hőfejlődési és fogyasztási mutatókon ugyan mit sem változtat (hiszen a Merom mag változatlanul ugyanaz), ellenben jóval kisebb helyet igényel a nyomtatott áramköri lapon.

Az X300-at mindezek alapján, úgy gondoljuk, joggal nevezheti a gyártó a „legek” ThinkPadjének, hiszen a gép minden eddigi Lenovo notesznél vékonyabb és energiatakarékosabb lett. Az új notebook emellett továbbviszi a hagyományos ThinkPad jellegzetességeket és technológiákat: van rollcage merevítőváz (itt nem magnéziumötvözetből készült keretet, hanem szénszálas és üvegszálas erősítést használt a gyártó), ThinkVantage, meg 24/7/365 üzemmódban működő call center bármikor ugrásra kész támogatói személyzettel. Na meg kávé- és pezsgőbiztos billentyűzet (attól függően, hogy éppen megy-e a cégnek, ugye).

Betli duó

Írtuk fentebb, hogy mi ennek ellnére kicsit mégis aggódunk az X300-ért. Az új ThinkPad talán az első olyan noteszgép a Lenovo választékában, mely egyértelműen megelőzi a korát, és mint olyan, merész vállalkozás egy eddig minden porcikájában a konzervativizmust hirdető gyártótól. Részben ennek köszönhetően az X300 meglehetősen borsos áron kerül forgalomba – bár a ThinkPadek eddig sem ár/teljesítmény arányukkal kellették magukat –, ami jelen esetben alsó hangon olyan 2000 eurót takar. Közelítő kalkulációink szerint ennek az árnak legalább a negyedét az SSD adja, mely alapvetően meghatározza majd az X300 és a hasonló utódmodellek későbbi árképzését.

Ennél fontosabb kérdés azonban, hogy a jövőbemutató technológiák és az ezekből fakadó kézenfekvő, illetve kevésbé kézenfekvő előnyök meghatják-e a keményvonalas üzleti felhasználókat, akiket manapság leginkább talán az foglalkoztat, hogy biztonságban tudják értékes adataikat.

A mérnökök kitűnő munkát végeztek, most a marketingen a sor.

(A Lenovo ThinkPad X300-ról hamarosan részletes tesztet közöl lapunk.)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés