Teljessé vált az új generációs FirePro paletta

Az AMD április első felében rántotta le a leplet az új generációs FirePro V8800-as kártyáról, mely az NVIDIA Quadro termékcsalád uralmát hivatott gyengíteni. A konkurens vállalat megoldásai már meglehetősen idősnek számítanak, így várható volt, hogy előbb-utóbb jön egy olyan termék, ami a legtöbb területen erősebb a csúcskategóriás Quadro modellnél. Természetesen a zöldek is készülnek az új generációval, így az év második felében a Fermi architektúrára épülő megoldások jó eséllyel visszaveszik az első helyett, addig azonban az AMD értékes szeleteket szerezhet a piac virtuális tortájából.

AMD FirePro V7800
AMD FirePro V7800

A FirePro termékcsalád a mai napon a gyengébb és olcsóbb modellekkel is kiegészült. A V7800 jelzésű modell a Cypress lapkára épül, és 1440 darab aktív shader processzorral rendelkezik. A kártya 2 GB-os kapacitású GDDR5-ös szabványra épülő fedélzeti memóriát alkalmaz, a kimenetek tekintetében pedig egy DVI és két DisplayPort aljzat található a hátlapon. Az Eyefinity technológiát támogató termék TDP fogyasztása 150 watt alatt marad, ami rendkívül hízelgő érték lehet az érdeklődők számára.

AMD FirePro V5800
AMD FirePro V5800

A V5800-as megoldás a középkategóriát képviseli, így a 800 shader processzorral megáldott Juniper lapkát alkalmazza, a GDDR5 szabványra alapozó fedélzeti memória mérete pedig 1 GB. Egy teljesítményszinttel lejjebb a V4800 található, mely már a 400 shader processzoros Redwood chipet használja, ám a memória mérete és típusa nem változott a nagyobb testvérhez viszonyítva. Mindkét kártya 75 watt alatti TDP fogyasztással rendelkezik, és támogatják az Eyefinity technológiát, valamint egy DVI és két DisplayPort aljzatot kínálnak.

AMd FirePro V4800
AMd FirePro V4800

A legkisebb versenyző V3800 néven jelenik meg, és szintén a Redwood lapkára épül, ami 400 shader processzort alkalmaz. A félmagas kivitelű kártya fedélzeti memóriája a DDR3-as szabványra alapoz, a kapacitása pedig 512 MB. A hátlapon egy DVI és egy DisplayPort kapott helyet, ami éppen elég az Eyefinity támogatásához. Mindegyik FirePro modell képes kezelni a DirectX 11-es és az OpenGL 4.0-s grafikus API-kat, valamint az OpenCL 1.0-s platformot.

AMD FirePro V3800
AMD FirePro V3800

Az új felhozatallal egy időben mutatkozott be a FirePro 2460 Multi-View nevű termék is, mely félmagas kivitelben és passzív hűtéssel érkezett, a fogyasztása pedig nem haladja meg a 13 wattot. A kártya négy mini DisplayPortot kínál, így összesen négy kijelzőt képes kezelni az Eyefinity technológia alkalmazásával. Ennek megfelelően az 512 MB-os fedélzeti memóriával felszerelt versenyző olyan területre nevez, ahol kis fogyasztás mellett kell rengeteg megjelenítőt kezelni.

AMD FirePro 2460 Multi-View
AMD FirePro 2460 Multi-View

Végül, de nem utolsó sorban befutott az FirePro RG220 is, ami egy úgynevezett remote graphics megoldás, olyan területekre, ahol az alacsony fogyasztású kliens esetében nem lehetséges a gyors grafikus kártya alkalmazása. A PC-be vagy Blade szerverbe helyezhető termék a hálózaton keresztül két monitort támogat, a két darab helyi kijelző pedig a DVI aljzaton működhet. Igény esetén két kártya is helyezhető a szerverbe, aminek köszönhetően a hálózaton keresztül támogatott megjelenítők száma megduplázható.

AMD FirePro RG220
AMD FirePro RG220 [+]

Az új FirePro kártyákat már szállítja az AMD. Érdekesség, hogy nincs hat monitort támogató megoldás a versenyzők között, de a vállalat ígérete szerint az év második felében bepótolják ezt a hiányosságot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés