TDK: 6 TB-os HDD-k 3 tányérral, küszöbön a HAMR

Hirdetés

A TDK egy évvel ezelőtt számolt be arról, hogy jól haladnak a HAMR, azaz a hővel támogatott mágneses rögzítési technológiát alkalmazó adatrögzítési megoldás tesztjeivel, mely újból felgyorsíthatja a merevlemezek tárkapacitásának növekedését. Az alapprobléma, hogy a mágnesesen tárolt bitek fizikai méretének csökkentésével egyre erősebb mágneses térre van szükség a biztonságos íráshoz, de a jelenlegi technológia mára elérte korlátait. A HAMR erre kínál gyógyírt, méghozzá oly módon, hogy az adatterületet az írás pillanatára a fejen található lézerrel felhevítik, aminek következtében módosulnak a lemez mágneses tulajdonságai, ezáltal gyengébb mágneses térrel is írhatóvá válik.

A HAMR technológiát felvonultató író-olvasó fej
A HAMR technológiát felvonultató író-olvasó fej

A TDK a tavalyi évben kicsit optimistán ítélte meg a helyzetet, ugyanis említésre méltó áttörést csak az idei évben sikerült elérniük a near field lighttal megtámogatott HAMR-rel, aminek következtében a merevlemezek adatsűrűsége 1,5 terabit/inch²-re nőtt mindössze 10-2 bithibaarány mellett. A 1,5 terabit/inch² sűrűség kétszerese annak, amit a jelenleg forgalomban lévő legmodernebb PMR (merőleges adatrögzítési) technológiát alkalmazó termékek tudnak (625 gigabit/inch²), azaz egy 3,5"-es HDD egyetlen tányérjára a TDK mostani megoldását alkalmazva 2 TB adat rögzíthető, 2,5"-es HDD esetében pedig 1 TB-tal számolhatunk.

A TDK nem árult el komolyabb részleteket, de annyit még hozzátettek, hogy a felhasznált tesztállványon a fej és a hordozó (tányér) cseréjén kívül más komolyabb beavatkozásra nem volt szükség, ami azt vetíti előre, hogy a technológia integrálása nem állítja majd megoldhatatlan kihívások elé a gyártókat, noha a hűtésen vélhetően fejleszteniük kell. Az viszont kevésbé örvendetes hír, hogy a TDK szerint leghamarabb 2014-ben kerülhetnek kereskedelmi forgalomba az első termékek, melyek a HAMR-t alkalmazzák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TDK

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés