Befutott az első Sandy Bridge-es Celeron

Az Intel Sandy Bridge generációja az év elején mutatkozott be, és Core i3, i5 illetve i7 családba tartozó modellek kerültek a boltok polcaira. Persze nem volt kérdés, hogy idővel a Celeron sorozatban is megjelenik egy újdonság, ám arra senki sem számított, hogy ilyen hamar. Az Intel Celeron B810 a mobil gépekbe helyezhető, és a Sandy Bridge fejlesztés kétmagos variánsára épül. Ebből ki is derült, hogy két processzormagra számíthatunk, amelyek 1,6 GHz-en üzemelnek, a közös gyorsítótár mérete pedig 2 MB lesz. A 64 bites modellben sajnos nincs támogatva a Hyper-Threading technológia és a Turbo Boost sem, továbbá az AVX utasításkészlet is letiltásra került. Jó hír azonban a virtualizáció kezelése, ami előnyös lehet a Windows 7 XP módjának futtatásához.

A kétcsatornás memóriavezérlő 1333 MHz-es DDR3 memóriákat fogad, továbbá a grafikus mag is aktív lesz. Utóbbi szerepét egy teljesen lebutított HD Graphics tölti be, ami 650 MHz-es órajelen ketyeg, de ez az érték 950 MHz-re is felkúszhat, ha az aktuális fogyasztás ezt megengedi. A jó tulajdonságok itt véget érnek, mivel a Quick Sync Video, az InTRU 3D, a Wireless Display illetve a teljes Clear Video technológia letiltásra kerül. A 32 nm-es lapka TDP fogyasztása 35 watt lesz, a listaára pedig ezer darabos rendelés esetén 86 euró.

Az AMD-től is érkezik egy újdonság, ám ez már asztali processzor lesz. A vállalat a Phenom II X2 családot pezsdíti fel az 570-as típusjelzésű modellel, mely a cég leggyorsabb kétmagos terméke lesz. A friss versenyző a négymagos Deneb lapka két magjának letiltásával születő Callisto chipet használja, ami 45 nm-es eljárással készül. Az aktív processzormagok 3,5 GHz-en üzemelnek majd, egyenként 512 kB-os L2, valamint 6 MB-os közös L3 gyorsítótár társaságában. A Socket AM3 foglaltba illeszthető termék a 80 wattos TDP fogyasztási osztályba lesz sorolva, továbbá támogatja a DDR2 és a DDR3 szabványú memóriákat. Természetesen Black Edition modellről van szó, vagyis a szorzó értéke szabadon állítható.

Az AMD Phenom II X2 570 Black Edition a következő hetekben kerül piacra, az árazásról azonban nincs pontos információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés