Samsung Series 5 550P notebook – izmos multimédiás mindenes a láthatáron

Prágában láthattuk először az 5-ös szériába tartozó titokzatos 550P modellszámozású notebookot, de akkor még csak találgatni lehetett a konfigurációt illetően. Azóta viszont az Egyesült Királyságban nyilvánosságra hozták a részletes specifikációt, sőt az ígéretek szerint ebben a hónapban kellett volna indulnia az értékesítésnek. Egyelőre majdhogynem sehol semmi, csak az Amazonon jelent meg két előrendelhető konfiguráció 15,6"-es méretben, valamint egy hongkongi bejelentés s megtörtént már – itt viszont Core i7-tel mindkét méret a boltokba került. Kérdéses, hogy a késlekedésnek valójában mi az oka, hiszen az elsőként beígért, harmadik generációs, négymagos Core i7 egységek már elrajtoltak, valamint a dedikált VGA-hoz szükséges NVIDIA Kepler GPU is elérhető már egy ideje. Gyaníthatóan a Samsung Európában együtt kívánja indítani a teljes 550P sorozatot, amihez viszont meg kell várni a Core i5 CPU-k érkezését is.


[+]

Megerősítést nyert viszont, hogy az 550P 15,6 és 17,3 hüvelykes képátlóval egyaránt kikerülhet a gyárból, és multimédiás gép révén a felbontás is ennek megfelelően alakul (előbbi 1600x900, utóbbi 1920x1080). Az Ivy Bridge platformból fakadóan az IGP a processzorba integrált Intel HD Graphics 4000 lesz, mellé a gyártó még egy dedikált GeForce GT 650M-et pakol 1 vagy 2 GB GDDR5 fedélzeti memóriával. Ez a GPU lényegében megegyezik az általunk tesztelt GT 640M-mel, de magasabb magórajele és jóval gyorsabb, illetve esetenként nagyobb kapacitású memóriája jól fog jönni a megnövelt natív felbontások alkalmazásánál. A korai hírek még a GT 630M verzióról is írtak, de erről most nincs szó szerencsére, hiszen az még a korábbi Fermi architektúrára épülő fejlesztés, kevésé veretes teljesítménnyel.


[+]

A notebook külsőleg nem éppen egy Ultrabook, tehát nem lesz szuperkönnyű és szupervékony, de kategóriájához képest elfogadhatónak tűnnek a paraméterei. A kisebbik változat 367,9 x 242,8 x 29,9 ~ 30,4 mm-es méretekkel rendelkezik és 2,5 kg-ot nyom a mérlegen, míg a nagyobbik testvér 3,05 kg, ehhez pedig 408,3 x 269,9 x 29,2 ~ 31,9 mm-es méretek társulna. A nagy méret részben érhető, hiszen multimédiás konfigurációról beszélünk, aminek másik lételeme a normális hangminőség megteremtése, ami notebookokban nem könnyű, de legfőképpen helyigényes. A Samsung a prémium kategóriás termékekkel is foglalkozó Harman csoportba tartozó JBL-lel dolgozott együtt a problémakör megoldásán, aminek végül az eredménye egy 2.1-es rendszer lett, tehát a Max Boost fantázianevű mélynyomónak is helyet kellett szorítani a házban. Nyilvánvalóan csak a teltebb hangzás és nagyobb hangerő elérését tartották szem előtt, azaz várhatóan nem kell majd üvegest hívnunk, ha esetleg egy film alatt megküldjük a beépített hangrendszert. Egyes gyártók már sikerrel implementáltak hasonló rendszereket, így a Samsung és a JBL sem nulla tapasztalattal vágott bele a projektbe, mindenesetre kíváncsiak leszünk a végeredményre.


[+]

Gyakorlatilag a Samsung egy kellően izmos multimédiás konfigurációt hozott létre. Az erős CPU és VGA révén a játékok futtatása normális minőség alkalmazása mellett nem lehetetlen, a kijelző abszolút mozibarát, és nem feledkeztek meg a hangzásvilágról sem, plusz még a Blu-ray meghajtó opció is hozzátesz ehhez. Csatlakozókkal sem fukarkodott a gyártó, 2 x USB 2.0 és 2 x USB 3.0 található a házon, plusz HDMI, D-Sub és a Gigabit Ethernet RJ-45 aljzata.

A specifikációk régiónként eltérnek. Ilyen például a merevlemez kapacitása, ami legfeljebb 2 TB lehet, valamint az ExpressCache opcionális megléte. Az akkumulátor pontos kapacitása is titok, de a MobileMark teszten 6 órás üzemidőt értek el, videózás közben pedig 4 óráig bírta szuflával.


[+]

Magyar vonatkozásban is sikerült információkat szereznünk a notebookról, amiről külön kell beszámolnunk. Tekintve, hogy a hazai piac speciális eset, így nem válogathatunk a teljes palettáról. A honosított konfigurációk 15,6"-es verzióban érkeznek, Core i5 Ivy Bridge processzorral, merevlemezzel és minden bizonnyal DVD-RW optikai egységgel. Az ár egyelőre nem publikus, a bejelentés leghamarabb a jövő hónapban várható.

Azóta történt

Előzmények