A Rambus megint nekimegy a világnak

A Rambus friss panaszt nyújtott be a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak (ITC), melyben taglalják, hogy számos vállalat terméke sérti a cég szabadalmait, és az érintett termékek forgalmazásának betiltását követelik az Egyesült Államokban. A vállalat a Dally- és a Barth-szabadalmakat sérelmezi. Az előbbiek William Dally nevéhez fűződnek, és a Broadcom illetve az NVIDIA használja őket. Az utóbbi csoport már Richard Barth érdeme, és a MediaTek termékeiben találhatók meg. Ezenkívül a Freescale, az LSI és az ST Microelectronics bizonyos fejlesztései mindkét szabadalomcsoportot sértik.

Richard Barth szabadalmai az úgynevezett szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memóriavezérlővel kapcsolatosak. Az évek során a Rambusnak a legnagyobb memóriagyártók is behódoltak, sőt maga az NVIDIA is egyezségre kényszerült. A Barth-szabadalmak esetében tehát nem áll jól az érintett vállalatok szénája. William Dally szabadalmai a Velio Communications felvásárlásával kerültek a Rambushoz. A cég állítása szerint olyan ipari szabványként számon tartott interfészek is építenek e technológiákra, mint SATA (Serial ATA), a SAS (Serial Attached SCSI), a PCI Express illetve a DisplayPort. Gyakorlatilag elmondható, hogy a szórakoztató elektronikai készülékektől a számítógépekig minden termékcsoport érintett.

Az ITC jelenleg vizsgálja a panaszban taglalt állításokat, és várhatóan a következő év első hónapjában dől majd el, hogy indul-e hivatalos vizsgálat a feltételezett szabadalomsértéssel kapcsolatban.

Előzmények

Hirdetés