Az NVIDIA elvesztette a Rambus elleni harcot

A Rambus és az NVIDIA háborúja évek óta tart, hiszen az előbbi vállalat még 2008 végén nyújtott be panaszt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC) az USA-ban, ahol taglalták, hogy az NVIDIA számos olyan szabadalmaztatott technológiát használ, amelyre licenszek hiányában nincs joga. Az előzetes vizsgálat alatt négy levédett szabadalom is felkerült a listára, amiből az ITC hármat hagyott jóvá. Mivel az NVIDIA továbbra sem hajlott a megegyezésre, így a kijelölt bizottság kiértékelte az ügyet, és elmarasztalta a zöldeket.

Az ítélet értelmében az ITC elrendelte az NVIDIA termékek importjának tilalmát, ám a vétkes gyorsan megegyezett az érintett licenszekről, így eleget tesznek a Rambus követeléseinek. A két cég közötti ideiglenes megállapodás hatására a termékek forgalmazása biztosított, így a zöldek szóvivője el is mondta, hogy a partnerek és a felhasználók nem fognak érezni semmi változást. A licenszdíjak fizetése az esetleges nyereségre sem lesz komoly hatással.

Az NVIDIA fellebbezett az ítélet ellen, így továbbra sem értenek egyet a Rambus követeléseivel. Ettől függetlenül a memóriapiacon érdekelt gyártó megnyert egy fontos csatát, sőt egy külön per alatt az eddig elmaradt licenszdíjakat is be szeretnék hajtani, hiszen a zöldek évekig forgalmazták a szabadalomsértő termékeket. Az ügyben érintett az Asus, a BFG, a Biostar, a Diablotek, az EVGA, a Gigabyte, a HP, az MSI, a Palit, az XFX és a Sparkle is, így a felsorolt vállalatok is elkezdhetnek egyezkedni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés