Az NVIDIA behódolt a Rambusnak

Az elmúlt hónap végén született meg a döntés az NVIDIA és a Rambus állóháborújában. Az utóbbi vállalat még 2008 végén nyújtott be panaszt a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC) az USA-ban, ahol részletezték sérelmeiket, miszerint az NVIDIA számos olyan szabadalmaztatott technológiát használ, amelyre licenszek hiányában nincs joga. Az előzetes vizsgálat alatt a négy levédett szabadalomból az ITC hármat hagyott jóvá, ám a cégek álláspontjai nem közeledtek, így a bírósághoz kellett fordulni.

Hirdetés

A hivatalos ítéletben az ITC elrendelte az NVIDIA termékek importjának tilalmát, ám a zöldek ezt el szeretnék kerülni, így mégis egyeztettek a Rambusszal. Az akkori ideiglenes megállapodást augusztus 13-án mindkét vállalat elfogadta. Ennek értelmében az NVIDIA az SDR memóriavezérlővel szerelt lapkák után 1%-os, míg a DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4 és GDDR5 után 2%-os jogdíjat fizet majd. Fontos megjegyezni, hogy az egyezmény értelmében csak az import tilalmának megelőzése biztosított, azaz a két cég továbbra sem ért egyet, így a bíróságon keresik az igazukat.

Az NVIDIA már korábban fellebbezett a fenti ítélet ellen, míg a Rambus az elmaradt licenszdíjakat is be szeretné zsebelni, ami egy külön per formájában lesz tárgyalva. Az ideiglenes megállapodás az újratárgyalás időszakára szól. Természetesen a zöldek számára kedvezőtlen a jelenlegi határozat, hiszen súlyos dollármilliókba kerülne a Rambus technológiáinak licenszelése, amire az elmaradt díjak is rátennének még pár lapáttal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés