AGP csatolós Radeon HD 3850 kártyák

Az AGP csatolószabvány sírja fölött sokan mondtak már gyászbeszédet, a PCI Express árnyékában azonban eddig még mindig megjelentek az újabb grafikus processzorok AGP interfésszel ellátott kártyákon is. Az AMD aktuális, RV670-es chipje a gyengébbik változatban kerül be több gyártó AGP-s választékába; a régebbi alaplapokba illő Radeon HD 3850 az eddigi bejelentések szerint jelen van, illetve lesz a Club 3D, a PowerColor, a Sapphire és a GeCube palettáján egyaránt.

A Club 3D és a PowerColor egyformán 668 MHz-es GPU-órajelet, valamint 828 (effektíve 1656) MHz-en futó, 512 MB kapacitású, 256 bites GDDR3 memóriát specifikál, vagyis lényegében a PCI Express-es változatot követik. A Sapphire kissé megemelte az órajeleket: a GPU esetében 702 MHz-re, a memóriánál 846 MHz-re; a GeCube egyelőre nem tette közzé a pontos adatokat.

Az AGP-s HD 3850 kártyák a PCIe analógiájára kiegészítő tápellátást is igényelnek, az ehhez szükséges adaptereket a gyártók mellékelik. Várhatóan mindegyik modellt két HDCP-kompatibilis dual-link DVI porttal, valamint egy nagy felbontású videojelet is közvetítő analóg tévékimenettel szerelik fel, különböző lehet viszont hűtési rendszerük, illetve természetesen körítésük is. Az AGP-s Radeon HD 3850 grafikus kártyák tág tartományban, körülbelül 170 és 220 euró közötti áron érhetők el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés