Radeon HD 3400 és 3600 kártyák asztali számítógépekbe

A mobil változatok után asztali számítógépekbe szerelhető kártyák formájában is megjelennek az ATI Radeon HD 3400-as és 3600-as grafikus gyorsítók. A belépőszintre és a középkategória aljára besorolt videokártyák alapja az 55 nm-es csíkszélességgel készülő RV620, illetve RV635 kódjelű grafikus processzor. A HD 3400-as sorozatban a 181 millió tranzisztorból 40 stream processzorra futotta, a GPU-hoz itt 64 bites interfészen keresztül DDR2 vagy GDDR3 memóriákat kapcsolnak. A HD 3600-asok már 378 millió tranzisztort, illetve 120 stream processzort tartalmaznak, DDR2, GDDR3 vagy GDDR4 chipek kerülhetnek a kártyára, a memóriabusz szélessége 128 bit.

Gyengébb kártyákról lévén szó, nem a 3D-teljesítmény, hanem inkább a multimédiás képességek kerülnek előtérbe. Természetesen rendelkezésre áll a standard és nagy felbontású videók lejátszását hardveresen támogató Avivo HD és Unified Video Decoder (UVD) aktuális változata, digitális kimenetként pedig a dual-link DVI és a HDMI mellett támogatott a DisplayPort is, csak a videokártya-gyártók termékpolitikáján múlik, mely típusaikon helyezik el az újfajta csatlakozót. Nem új funkció viszont az AMD grafikus kártyákon az 5.1 csatornás surround hang külön átkötések nélküli továbbításának lehetősége.

Az RV670-hez hasonlóan a vállalat az új grafikus processzorokba is beépíti az eredetileg csak notebookokban alkalmazott ATI PowerPlay energiamenedzsmentet, mely kisebb terhelés esetén visszafogja a fogyasztást. A szerény áramfelvételnek köszönhetően a különböző márkák kínálatában kezdettől fogva jelen lesznek passzív hűtésű változatok is, elsősorban a HTPC-kben is jól alkalmazható, alacsony profilú HD 3450-ből. Valamennyi új kártya kompatibilis a PCI Express csatolószabvány 2.0-s verziójával, valamint ismerik a DirectX 10.1-es specifikációját.


  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés