Pokolian jó negyedévet zárt a GPU piac

jpr

A Jon Peddie Research kiadta az idei év harmadik negyedévére vonatkozó piackutatását, mely a grafikus processzorok szegmensére fókuszál. A jelentés szerint a piac az előző negyedévhez viszonyítva 21,2%-os növekedést könyvelhet el. Ilyen mértékű változás közel kilenc éve nem fordult elő, így bátran kijelenthetjük, hogy a gyártók pokolian jó negyedévet tudhatnak maguk mögött.

A harmadik negyedévben a SiS és a VIA tulajdonába tartozó S3 szerepelt a legjobban. Az előbbi gyártó 209,3%-kal, míg az utóbbi vállalat 116,2%-kal fokozta termelését az előző szemeszterhez viszonyítva. Ennek megfelelően a SiS 0,4%-ról 1,1%-ra, míg az S3 0,8%-ról 1,5%-ra növelte piaci részesedését. A legnagyobb vesztes sajnos a korábban szebb napokat is megélt Matrox volt, aki 50,8%-os visszaesést könyvelt el a termelésben, ami gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a cég termékei mérhetetlenül kis szeletét teszik már ki a szegmensnek.

A nagyok között az Intel és az AMD hengerelt. A Santa-Clara-i óriáscég 51,1%-ról 52,7%-ra növelte a piaci részesedését, amit természetesen az integrált grafikus processzorainak köszönhet. A vörös oldal is jó szemesztert tudhat maga mögött, mivel 18,4%-ról 19,8%-ra erősödött. A nagy vesztes az NVIDIA volt, hiszen a zöldek 24,9%-on zártak, ami masszív visszaesésnek számít az előző negyedévben mért 29,2%-hoz viszonyítva.

Az elemzők szerint a negyedik negyedévre is nagyon jók a kilátások. Meglepetésre azonban nem számítanak, így továbbra is az AMD és az Intel erősödését és az NVIDIA gyengülését várják. Az S3 és a SiS esetében szintén növekedést prognosztizálnak, ám a Matrox felől sajnos továbbra sincs pozitív visszajelzés. Ha a vállalat eladásai ilyen ütemben apadnak, akkor jövőre komoly gondjai lesznek a professzionális piacot megcélzó gyártónak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés