NVISION 08 - a számítástechnika 3D-ben

Hazai idő szerint hétfő délután San Joséban, a Szilíciumvölgy szívében megkezdődött az NVIDIA első, vizuális számítástechnikára koncentráló konferenciája. Az eseményen szakmai előadások, kerekasztalok és műhelyek mellett megrendezésre kerül az ESWC (Electronic Sports World Cup) döntője, az NVScene demóverseny és egy Guiness rekord megdöntését is megkísérlik, a legtöbb egy helyen összehozott LAN játékossal. Nagy felbontású és 3D mozivásznon kapnak az érdeklődők ízelítőt a legújabb játékokból és vizuális fejlesztésekből, és találkozhatnak sztárokkal a szakmán belülről és kívülről is.

NVISION 08
[+]

Az NVIDIA elnök-vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang kétórás megnyitójában vendégei segítségével bemutatta a számítógépes grafika felhasználásának néhány érdekes, jövőbe mutató területét. Megismerkedhettünk a Lamborghini legújabb, másfél millió eurós sportkocsijával, melyből csak húsz darab készül. A szuperdrága járgányokat egy 3D modellező szoftverrel keltették életre, így mutatták be leendő tulajdonosaiknak. Hasonló rendszerrel készülnek például a sportcipők csúcsmodelljeinek prototípusai is, és még sok minden más.

NVISION 08
[+]

Megnézhettük az elektronikus közösséget építő, de szerintünk a való világbeli kapcsolatokra romboló hatással lévő Nurien szoftvert is, mellyel elektronikus önmagunkat alkothatjuk meg egy virtuális világban, hogy ott találkozzunk barátainkkal. Sokkal hasznosabb szoftver a Google Earth, amely fantasztikus sikereket ért el az elmúlt hónapokban. Valószínűleg hasonló fogadtatás várja a Microsoft nemrég bemutatott, innovatív Photosynthjét is, mely hagyományos fényképek segítségével képezi le egy tárgy 3D-s mását. A kettő párosítva, esetleg egy GPS-es navigációs szoftverrel kiegészítve nagyon érdekes eredményt hozhat.

Sportközvetítéseknél is jelentős szerephez juthat a számítógépes grafika – erről a Sportvision bemutatóján hallottunk. A vállalat olyan kamera- és szoftverrendszereket fejleszt, melyekkel nem csak a pályára lehet rajzolni, de autóversenyeknél megjeleníti a kocsik körül kavargó légáramlatokat, sőt a felhasznált kamerák képéből más állásokét is kiszámolja.

NVISION 08
[+]

A leglátványosabbat Jeff Han, a multitouch képernyő atyja mutatta. Három méter képátlójú asztalán boszorkányos sebességgel kavart az ablakokat, objektumokat. Végül a népszerű Battlestar Galactica sci-fi sorozat szépséges Cylonját megtestesítő Tricia Helfer mesélt arról, milyen együtt játszani virtuális színésztársaival.

NVISION 08
[+]

Az első napon még csak a bemelegítés folyt a játékosoknál, szakembereknél, de ezután már komolyabb program várható, amit a U2 3D-s koncertje és szintén 3D-s holdra szállás színesít majd. (Az eseményekről helyszíni tudósítónk blogjában, illetve itt, a Prohardver! hasábjain is beszámolunk – a szerk.)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés