Röpinterjú Chris Malachowskyval, az NVIDIA társalapítójával

Chris Malachowsky

Az NVISION 08 konferencián lehetőségünk nyílt feltenni néhány kérdést Chris Malachowskynak, az NVIDIA társalapítójának, aki nincs ugyan annyira előtérben, mint az elnök-vezérigazgató Jen-Hsun Huang, de szintén a legfelsőbb vezetés tagja. Természetesen az első kérdés az újra meg újra felbukkanó pletykára irányult, mely szerint a vállalat CPU fejlesztésén dolgozik. Ez ügyben eddig egyik cégvezető sem foglalt hivatalosan állást, nem csoda, hogy Malachowsky is kitérő választ adott. Szerinte az NVIDIA ereje abban rejlik, hogy soha nem osztotta meg az erőforrásait, mindig a vizualizációra koncentrált. – Persze, tesszük hozzá már mi, ez nem zárja ki egy olyan, elsősorban grafikus chip elkészítését, amely elbír az x86-os kóddal is. Malachowsky szarkasztikusan beszélt a Larrabee-ről, amely szerinte egy PDF formájában létezik, és nagyjából egy öt évvel ezelőtti GPU-ra emlékeztet a struktúrája.

Tovább izzasztottuk a hibás notebookos GPU-kkal. Nagyon kelletlenül foglalkozott ezzel a kérdéssel Mr. Malachowsky. Úgy gondolja, az NVIDIA a lehető legjobban járt el az ügyben, felvállalja a javítási költségeket. Nagy kérdés akkor, hogy lelkes aktivisták miért osztogattak az egész rendezvény területén sárga szórólapokat, melyek a hibát taglalják, és azt, hogy a garanciaidőn túli gépek tulajdonosait magukra hagyják. A kampány mögött egy Amerikában jól ismert ügyvéd áll, aki hasonló helyzetekkel foglalkozik – természetesen szép jutalékért. Úgy gondoljuk, az egész helyzet legkellemetlenebb pontja, hogy az NVIDIA és partnerei sem tudják típusra, modellre, sorozatra pontosan megmondani, melyek az érintett gépek. Lehet, hogy a hiba holnap, lehet, hogy a garanciaidő lejárta után, lehet, hogy soha nem jelentkezik.

Marad-e a monolitikus óriáschip? – hangzott a következő kérdés. A válasz nagyjából igennek fogható fel. Minden új architektúránál megfontolják, hogy egy naggyal vagy több kisebbel lehet-e jobban kihasználni a fogyasztási és hőmérsékleti korlátokat, és egyelőre az egy nagy az ő útjuk. Érdekes, hogy az AMD pont az ellenkezőjét csinálja.

Kicsit filozofáltunk a rendezvény erős NVIDIA-kötődéséről is. Persze jogos, hogy Vision vagy VisCom vagy valami hasonló helyett NVISION-nek hívják, hiszen az NVIDIA saját maga szervezi és bonyolítja le. A zöld szín is elfogadható, bár Jen-Hsun Huang szerint nem feltétlenül kell megmaradnia a jövőben. Mert hogy lesz következő NVISION, az már szinte biztosnak látszik. Chris Malachowsky – másokkal egyetemben – nem számított ekkora érdeklődésre, ilyen színes társaságra. Hiszen a profi mérnököktől, tervezőktől kezdve a játékfejlesztőkön és a komoly szinten játszókon keresztül a lelkes érdeklődőkig mindenki képviseltette magát. Csodálatos a vizualizáció köré épülő világ, amit bizonyos szemszögből virtualizációnak is lehetne nevezni – azt már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire szeretne belemerülni. Az iparágnak az a célja, hogy minél jobban megtegye, ám mi úgy gondoljuk, hogy az egyénnek azért meg kellene őriznie a józan, valóságos eszét.

Azóta történt

  • NVISION 08 összefoglaló

    Beszámoló az NVIDIA vizuális számítástechnikára összpontosító konferenciájáról.

Előzmények

Hirdetés