Nagy kapacitású merevlemezek a Samsungtól

A Samsung szinte minden méretkategóriában jelentett be új, valamilyen szempontból különlegesnek számítómerevlemezeket a napokban. A Hitachi után a koreai gyártó is bemutatta 500 GB kapacitású 2,5 hüvelykes merevlemezét. A Spinpoint M6 széria legnagyobb tagjába három darab 166 GB-os lemeztányért szerelnek, melyek percenként 5400-at fordulnak. A konstrukció érdekessége, hogy bár a szokásosnál több tányér kerül a meghajtóba, a közlemény szerint – a Hitachival ellentétben – mégis sikerült tartani a bevett 9,5 mm-es vastagságot. A tárolóegységet 8 MB pufferrel és SATA-150 interfésszel látják el, opcionálisan szabadesést, valamint vibrációt jelző szenzorok is kerülhetnek bele. Az 500 GB-os Spinpoint M6 merevlemez valamikor az első félév folyamán kerül piacra.

Egy méretosztállyal lejjebb is fejlődnek a tárolóegységek; a Samsung megkezdte 160 GB kapacitású 1,8 hüvelykes merevlemezeinek szállítását. A Spinpoint N2 család új tagja 4200 rpm fordulatszámon üzemel, 8 MB puffert tartalmaz, CE-ATA interfészen keresztül kommunikál, és felhasználási területéhez illően energiatakarékos, valamint beépített gyorsulásérzékelőjének és védelmi mechanizmusának köszönhetően a rázkódást is jól viseli. A kisméretű tároló ajánlott ára 199 dollár. A gyártó abban bízik, hogy a flashmemóriás SSD-k előretörése ellenére kedvezőbb ár/kapacitás arányuk miatt még jó ideig jelen lehetnek a piacon a kisebb HDD-k is. Az általa idézett IDC tanulmány szerint az 1,8 colos kategória bővül: 2007-ben 3,8 millió effajta tárolóegységet készítettek, 2011-re azonban ez a szám – évi 55 százalékos növekedés mellett – elérheti a 22,1 millió darabot.

A legkisebb, egyhüvelykes merevlemezek fölött rendszeresen kongatják a vészharangot, a Samsung viszont itt is előrébb lépett, bemutatva Compact Flash kártya méretű, 30 és 40 GB-os Spinpoint A1 meghajtóit. Ezek az tárolók 42,8 x 36,4 x 5 mm méretűek, 3600 rpm fordulatszámon működnek, pufferméretük 2 MB, interfészként pedig PATA, CE-ATA, USB jöhet szóba. Hordozható eszközökbe, médialejátszókba szánják őket, így természetesen rázkódástűrésük is átlagon felüli. A gyártó legkisebb A1-es meghajtóját 199 dolláros kiskereskedelmi áron kínálja.

Nem döntött kapacitásrekordot, mégis említésre méltó az a néhány nappal korábbi bejelentés, mely szerint a Samsung elkészítette 1 terabájtos 3,5 colos merevlemezének szerverekbe szánt változatát. A Spinpoint F1 RAID Class meghajtó asztali társához hasonlóan arról nevezetes, hogy mindössze három lemeztányért tartalmaz, ami különösen nagy adatsűrűséget jelent: egy tányér 334 GB adatot képes raktározni. Az F1R puffermérete 16 vagy 32 MB, az adatátvitelhez SATA-300 csatolót használ. Támogatja az NCQ-t, és limitálták az egyes parancsok végrehajtási idejét, amivel megelőzhető, hogy egy RAID-vezérlő a meghajtó esetleg késedelmes válaszát meghibásodásként értékelje. Az F1R folyamatosan üzemben tartható, és felkészítették stream jellegű adatfolyamok (például multimédiás tartalmak) hatékony kezelésére is. Fogyasztása mérsékelt: üresjáratban 6,7 wattot vesz fel, véletlenszerű keresés közben is csak 7,2 wattot. Mivel szerverszekrényekben gyakran jelentős vibrációk lépnek fel, ezek káros hatásainak kiküszöbölésére érzékelőt és fejstabilizáló eljárást alkalmaznak. A Spinpoint F1R az első negyedév folyamán kerül piacra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés