Monitor mögé rejthető számítógép a VIA-tól

Eltekintve az olyan márkák, mint az Apple, a Sony, a Gateway és mások máig különlegesnek számító, fogyasztói piacra szánt megoldásaitól, a speciális célú PC-k és beágyazott rendszerek esetében meglehetősen gyakori, hogy magát a számítógépet és a kijelzőt egy kompakt egységbe építik. Efféle panel-PC-k használatosak sokféle ipari vezérlő- és ellenőrzőrendszerben, infoterminálokban, kereskedelmi rendszerekben és még sok más területen. A VIA a múlt héten egy hasonlóan kis helyigényű, ugyanakkor rugalmasabb és esetenként olcsóbb megoldást mutatott be a vm7700 alakjában.

A lapos dobozban elhelyezett rendszer valójában egy pofonegyszerű ötleten alapul: négy csavarral a monitorokon szokásos, 10 x 10 cm-es (adapterrel más szabványos méretű) VESA tartófelülethez lehet fogatni, mégpedig úgy, hogy nem gátolja az ide illő tartókarok felszerelését sem. A 180 x 298 x 26 mm-es házba ültetett, mindössze 12 watt fogyasztású, passzív hűtésű rendszertől persze nem szabad nagy számítási teljesítményt várni, de azért sokféle feladatra alkalmas lehet.

A vm7700 VMPC (azaz VESA mounted PC) egy 1 GHz-es VIA C7 vagy egy 1,5 GHz-es VIA Eden ULV processzor köré épül, mely egy DDR2-553 SO-DIMM memóriamodul maximum 1 GB-os kapacitásával gazdálkodhat. A CX700M2 chipset magában foglal egy UniChrome II grafikus magot, amely MPEG-2 és WMV videók dekódolásával is igyekszik tehermentesíteni a CPU-t. Az adatok tartós tárolását egy 2,5 hüvelykes merevlemezre vagy SSD-re lehet bízni. Az interfészek között van DVI, D-Sub és S-Video kimenet, analóg audiocsatlakozók, PS2, COM, USB 2.0 portok, Gigabit Ethernet hálózati csatoló, valamint opcionális alkatrészként 802.11b/g szabványú Wi-Fi modul és infrás távirányító. A gyártó Linux, Windows XP, XPe és CE operációs rendszerek futtatásához ajánlja a vm7700-at.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés