Jövőre színre léphet az Eee PC első kihívója

A jövő esztendő első negyedévében – egyelőre korlátozott darabszámban – világszerte a boltokba kerülhet a VIA és a First International Computer (FIC) együttműködésében készülő CE260 típusú UMPC (korábban NanoBook), mely az Asus Eee PC-jének egyik legnagyobb konkurense lehet 2008-ban. A FIC apró noteszgépét ugyanakkor és ugyanott (az idei Computexen) leplezték le, ahol az Eee PC-t, az Asus azonban jobban megszervezte a bemutatót és ügyesebb PR-munkát végzett, így az érdeklődés a pár héttel ezelőtti piaci bevezetés óta folyamatosan olyan nagy a gép iránt, hogy a beérkező készleteket azonnal elkapkodják a kereskedőktől. Vélhetően az Asus olcsó mini számítógépének sikerén felbuzdulva a FIC néhány partnere végül úgy döntött, hogy nagyobb volumenben rendel a vállalat UMPC-jéből.

A notebookokhoz hasonló felépítésű gép méretét (230 x 171 x 29 mm, 850 gramm) tekintve valahol a szubnoteszek és az UMPC-k között helyezkedik el, 7 hüvelykes, 800x480 pixel felbontású kijelzője egyértelműen az utóbbi kategóriát idézi (ugyanilyen paraméterekkel bír az Eee PC kijelzője is). A képen a megjelenítő mellett látható, kissé avítt kinézetű óra szerencsére nem fix alkatrész, erre a helyre USB csatolós VoIP vagy 3G/CDMA kommunikációs modul, GPS navigációs kiegészítő vagy épp tévétuner is elhelyezhető.

A belső felépítés nem okoz különösebb meglepetést, az energiatakarékos, 1,2 GHz-es VIA C7-M ULV processzor mellett UniChrome Pro II grafikus motort magában foglaló VX700 chipset és legfeljebb 1 GB DDR2 memória dolgozik (a jelenleg kapható Eee PC típusba, illetve a közeli jövőben forgalomba kerülő modellbe hasonló maximális memóriamennyiség illeszthető; az Asus gépébe épített Celeron M processzor 900 MHz-en ketyeg). A FIC UMPC-jében az Eee PC-vel ellentétben nem flashmemóriás háttértár (SSD) található; az adatok tárolása itt egy 30 GB kapacitású, 1,8 hüvelykes merevlemezre hárul, ez a megoldás tehát lényegesen nagyobb tárterületet kínál, cserébe a lassabb adatkezelési tempóért. Említést érdemel még a 4 az 1-ben kártyaolvasó, a 802.11b/g Wi-Fi és Bluetooth vezérlő, a Fast Ethernet interfész és a DVI monitorkimenet (ezekből a Bluetooth modul és a DVI kimenet hiányzik az Eee PC-ről) Az akkumulátor 4–4,5 órás folyamatos használatot tesz lehetővé, ami ugyan nem sokkal, de több, mint ami az Eee PC-vel elérhető.

A FIC kizárólag OEM cégeknek értékesítené a CE260-at, mely nagyjából ugyanannyiba kerül majd, mint az Eee PC (a vállalat mintegy 430 dolláros árat ad meg a Windows XP-s változatra, de lesz linuxos variáns is, ennél olcsóbban). A gyártónál már tervezik a nagyobb, 9 és 11 hüvelykes panelekkel szerelt modelleket is – akárcsak az Asusnál a 10 hüvelykes képátlójú TFT-vel ellátott Eee PC-t, mely a várakozások szerint valamikor jövőre bukkanhat fel a termékkínálatban.

Az Asusnak mindazonáltal egyelőre nem kell túlságosan tartania a FIC-től és partnereitől, a CE260-ból ugyanis a 2008-as első negyedévben mindössze 50–60 000 darab készül majd, ebből 20–30 000 példány Everex CE márkanéven kerülhet a boltokba világszerte – írja a DigiTimes. Az Asus ehhez képest csak idén legalább 200 000 Eee PC-t dob piacra, jövőre pedig a korábban közölt tervek szerint már hárommillió kis notesz hagyja majd el a gyártó üzemeit. Ezek egy része egyébként szintén OEM partnerekhez kerül, az eredetileg 200 dollárért hirdetett, az Eee PC-nek komoly felhajtást csináló legolcsóbb változat is ilyen lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés