Boltokban a VIA csináld magad! mini számítógépe

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban december közepén kerülhet a boltokba a VIA Technologies új, Pico-ITX méretű mini barebone számítógépe, az ARTiGO. Azaz a vásárlónak otthon kell memóriát és merevlemezt szerelnie az amúgy rendkívül apró méretű, félkész gépbe (lásd a lenti videót), melyet utána akár be is építhet a meglévő asztali PC-je 5,25 hüvelykes meghajtórekeszébe.

A 15 x 11 x 4 centiméteres méretű, szerelt állapotban mindössze 520 gramm tömegű mini számítógép gerincét a Pico-ITX formátumú VIA Epia PX10000-es alaplap jelenti, melyre egy 1 GHz-en üzemelő C7 processzort integráltak a VX700-as médiaprocesszor társaságában. Utóbbi az I/O műveleteken túl a grafikáért is felelős: a lapka egy hardveres MPEG-2/4 és WMV9-gyorsítást végző Unichrome Pro II grafikus motort is tartalmaz.

A felhasználó mindezt egy DDR2-533-as memóriamodul (maximum 1 gigabájt támogatott) és egy Paraller ATA csatolású, 2,5 hüvelykes merevlemez beépítésével varázsolhatja működőképes PC-vé. Az ARTiGO ezután akár egy asztali számítógép 5,25 hüvelykes meghajtórekeszébe is elbújtatható, a csatlakozók nagy része ugyanis a ház előlapján található, akárcsak az egyetlen kezelőszerv, a bekapcsológomb.

Az ARTiGO külső tápegységről üzemel (ez természetesen tartozéka a készletnek), ezzel együtt rendkívül energiatakarékos üzemmódot ígér: a VIA szerint a kis gép fogyasztása terheletlen állapotban mindössze 15 watt, de teljes erőbedobás mellett sem igényel többet 20 wattnál. Az elsősorban különböző hálózati folyamatok lebonyolítására ideális mini barebone 300 dolláros javasolt fogyasztói áron kerül forgalomba a tengerentúlon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés