Még kisebb x86-os platform a VIA-tól

Az x86-os processzorarchitektúrára alapozó gyártók mind hevesebben ostromolják a szórakoztatóelektronikai eszközök és a legkülönfélébb beágyazott rendszerek piacát. Lapkáik az utóbbi években gyorsan növekvő teljesítményükkel hívták fel magukra a figyelmet, miközben a kis fogyasztás, illetve a kedvező teljesítmény/fogyasztás arány végre ismét nagyobb hangsúlyt kapott a fejlesztésekben. Márpedig ez lehetővé teszi kisméretű, passzívan hűthető, azaz zajtalan rendszerek készítését, sok esetben kiütve a nyeregből a többnyire ARM- vagy MIPS-alapokra épülő processzorokat, rendszerchipeket is.

A beágyazott rendszerek piacának régi motorosa a VIA is, amely egyre nehezebben tartja pozícióit az AMD és az Intel offenzívájával szemben, de azért – különösen Ázsiában – még mindig jelentős forgalmat bonyolít le. A tajvani vállalat a kompakt számítógépek sajátosságainak megfelelő formátumcsaládot is létrehozott. A névadó ITX a maga 215 x 191 mm-es méretével hamar eltűnt a süllyesztőben, utódai azonban máig használatban vannak. A VIA háromévenként jelentette be újabb formátumait és referencia-alaplapjait: 2001-ben jött ki a 170 x 170 mm-es Mini-ITX, 2004-ben érkezett meg a feleakkora, 120 x 120 mm-es Nano-ITX, az idei év újdonsága pedig az ismét megfelezett alapterületű, 100 x 72 mm-es Pico-ITX.


Balra a CPU, középen a VX700-as vezérlőchip látható

A Pico-ITX sem pusztán egy méretkategóriát jelent, hiszen a VIA meghatározta az áramellátás paramétereit is (egy ilyen rendszer 25 wattos csúcsfogyasztással rendelkezhet), és VT6047 jelzéssel egy referenciaplatformot is készített. Az apró alaplapon egy maximum 1,5 GHz-es VIA C7 vagy Eden processzor kap helyet VX700-as chipset társaságában. Egyetlen SO-DIMM aljzatában legfeljebb 1 GB DDR2 memória helyezhető el; a lap funkciólistáján integrált, hardveres videodekódolót is tartalmazó grafikus vezérlőt, tévékimenetet, analóg monitorkimenetet és LVDS/DVI headert, IDE csatlakozót, 7.1 csatornás hangrendszert, Fast Ethernet adaptert, PS2, USB, soros portokat is találunk. A VIA közleménye szerint hamarosan kereskedelmi forgalomban felbukkannak az első Pico-ITX-es alaplapok köré épülő készülékek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés