Mit tudhat a Sandy Bridge?

A 2011-es év legelején megjelenő Intel Sandy Bridge generációról, már számos hír látott napvilágot, de a teljesítmény mindmáig kérdéses volt. Az Anandtech sikeresen beszerzett egy négymagos mintapéldányt, amely 3,1 GHz-es órajelen üzemelt, ám a Turbo Boost funkció inaktív volt. A teszt ennek megfelelően alapvetően nem ad tökéletesen hiteles képet a termék teljesítményéről, de a várható sebesség többnyire jól behatárolható. Az IGP paramétereiről a tesztalany esetében nincs teljesen megerősített információ, de valószínűleg mindkét végrehajtó tömb aktív volt, ami 12 shader magot jelent. Az eddigi adatok szerint a grafikus mag órajele alacsonyabb volt a tervezett specifikációkhoz viszonyítva. A vezérlőlapka szerepét a H67-es megoldás töltötte be, de a teljesítmény szempontjából ez lényegtelen. A rendszermemória a DDR3 szabványra épült, és a négy darab 1 GB-os modul 1333 MHz-es effektív frekvencián ketyegett.

A központi processzormagok összesített teljesítménye változó képet fest. A rendszer átlagosan a jelenlegi csúcsmodell és a Core i7-880 között teljesít, azaz hozza a kötelezőt. A játékok szempontjából ismét nem érdemes áttörésről beszélni, ami nem is csoda, hiszen a legtöbb ilyen program, inkább a grafikus kártyára érzékeny. A fogyasztás jól alakul, hiszen a Lynnfield generációt sikeresen felülmúlja, de ez a 32 nm-es gyártástechnológia mellett várható volt.


Forrás: Anandtech

A Sandy Bridge igazán érdekes oldalát az IGP teljesítménye szolgáltatta. Anélkül, hogy tudnánk a pontos specifikációkat a sebesség kellően ütős. Lényegében a Radeon HD 5450-es kártya tempóját tudja a grafikus mag, ami komoly erősítésnek fogható fel. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy az Intel eléri a belépőszintű VGA-k teljesítményét, így nem véletlenek azok az elemzések, amelyek a piac szűkülését prognosztizálják. A gyártók számára ez kellően komoly probléma, mivel az eladások nagyon nagy része származik ebből a kategóriából, és az IGP-vel rendelkező processzorok nagy veszélyt jelentenek a bevételekre nézve. A legnagyobb visszaesés a mobil piacon várható, ami kellően nagy baj, hiszen a diszkrét GPU-k többségét ebben a szegmensben értékesítik.

A Sandy Bridge kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az új AVX (Advanced Vector eXtensions) utasításkészletet még egyetlen program sem használja, így a teljesítmény a későbbiekben jobb is lehet. Remélhetőleg a megjelenéskor már lesz olyan szoftver, amivel ezt tesztelni lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés