Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1) Reac^

Reac^
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azt nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan cikk is lesz belőle, az előbb még csak egy apró hír volt kinn a hp-n valami pókról :DDD :R :Y

mod: zúzok olvasni! :C

[ Szerkesztve ]

1988 Daihatsu Charade GTti 993ccm Turbo | Telón gyorsabb, szám az adataimnál (7-24) | PH! megbízhatóság: 50+

(#2) Sirpi

Sirpi
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Na, kinyomtattam, ennyit nem tudok munkaidőben olvasni :) De átlapozva is látszik, hogy nagyon alapos cikk, úgyhogy köszi, hogy lesz olvasnivalóm hazafelé :R

Hazudnék, ha cáfolnám annak tagadását, hogy ez az ital nem nélkülözi a koffeinmentesség megnemlétének hiányát. Na most akkor van benne koffein, vagy nincs?!

(#3) je_ki

je_ki
(tag)

nagyon alapos cikk, jól redszerezve :R

szívesen olvasnék több ilyet is a ph-n

szurkoltam nagyon az AMD-nek, de úgy tűnik, hogy a K10 kicsit kevés Intelék ellen - de talán olcsó lesz
kár, hogy nem jönnek még a kétmagosok
---
akkor mégis mennek majd a phenom procik AM2 lapban?

rang: Crysis 1600x1200 High NoAA 22FPS

(#4) Yany

Yany
(senior tag)
LOGOUT blog

[NYALI ON]
Fless, gyakorlatilag a te cikkeidre várok, amióta a PH-n vagy olvasható, thx az alaposságodért és az olvashatóságodért. :R Hogy fenékig tejfel legyen a HW életem, már csak egy 24"-os monitor roundup, egy X38-as alaplaproundup és egy szgház roundup hiányzik. Tőled. ;)
[NYALI OFF]

AMD siker sajnos várat magára... :( A Phenom megjelenése tette biztossá, hogy karácsonyra Q6600 procival lepem meg magam, vagyis AMD --> Intel vándorlásba kezdek.

[ Szerkesztve ]

jancsiga

(#5) Devastator

Devastator
(tag)

Mennek am2ben csak nem mindegyikben, ésha megy akkoris egypár dologról lekell mondanod.
Az intel az intel :D
De nagyon drukkolok, hogy nagyot alakítson az AMD. Kell a piacnak a verseny. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#6) VaniliásRönk

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

A jelenlegi K10-ek is támogatják a DDR3-at, nem kell hozzá új verzió, ezért lehetséges, hogy az AM2+ CPU-k működni fognak AM3-ban is.

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#7) Frenky89

Frenky89
(őstag)

Hát ezt húzós volt végigolvasni. Grat nagyon összeszedett, alapos cikk! Hajrá piaci verseny!

(#8) fLeSs válasza VaniliásRönk (#6) üzenetére

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

ha van hiteles forrás, akkor átírom.

[ Szerkesztve ]

(#9) kisfurko

kisfurko
(fanatikus tag)

"Az IPC javult, mert nőtt az elsőszintű adat- és utasításcache memóriacímek fordításában közreműködő TLB pufferének (Translation Lookaside Buffer) mérete"

A vastag rész helyett virtuális címek.

(#10) Cloud

Cloud
(kvázi-tag)

Na ezt is végigolvastam, profi a cikk az biztos.

Én azért bízok az AMD-ben, ott is tudnak egysmást a processzorokról. Jó lenne ha meg tudná szorongatni az Intel-t, már túl unalmas nekem hogy minden a c2d-ről és c2q-ról szól.

"De sok mindent nem tudunk kezdeni, ez van, ők születtek a fasz jó végére nem mi." by zsiga667 "Ehhez kepest latom, hogy egyesek a Maffia Wars-al meg a Farmville-el jatszanak, es ilyen ajandekokat kernek tolem, meg segitsek tragyazasban... Mi vaaan?" by tocsa

(#11) Gyusz

Gyusz
(őstag)
LOGOUT blog

Nem egy könnyű délutáni olvasmány, de mindenképp hasznos információkkal lettem gazdagabb :R

(#12) Fiery

Fiery
(VIP)

Egy kis "hazai" (EVEREST v4.20) adalek a teljesitmeny-spekulaciok kapcsan :)

A tesztelt proci egy 2887 MHz-re huzott 4 magos Phenom AM2+ foglalatban, 2 MB L3 cache-sel, AMD 790FX chipsettel, 2 GB DDR2-800 memoriaval (ami 403 MHz-en jart). Az ellenfelnel (Yorkfield) az orajel mindenhol alap (3.00 GHz), a memoria DDR2-800 (400 MHz), a chipset X38.

Teszt -- Phenom -- Yorkfield
-----------------------------------------
Memoria olvasas -- 7519 MB/s -- 6622 MB/s
Memoria iras -- 6040 MB/s -- 7105 MB/s
Memoria masolas -- 8336 MB/s -- 7073 MB/s
Memoria kesleltetes -- 56.3 ns -- 70.7 ns

CPU Queen -- 17944 -- 21413
CPU PhotoWorxx -- 46897 -- 28809 [itt az L3 cache sokat segit a Phenomnak]
CPU ZLib -- 77222 KB/s -- 77296 KB/s
CPU AES -- 19268 -- 22440

FPU Julia -- 14359 -- 22487
FPU Mandel -- 9840 -- 11147
FPU SinJulia -- 14909 -- 17847

A Yorkfieldet sajnos keptelenseg befogni... A nyers memoria teljesitmeny keves lesz a Phenom udvossegehez, raadasul az orajel sem lesz egyhamar ilyen magassagokba (2.8 GHz kore es fole) emelve.

Ha valakinel van keznel 2.8-2.9 GHz koruli Athlon 64 X2, postolja az eredmenyeit, ahhoz (marmint a K8-hoz) kepest nem olyan rossz ez a Phenom :DDD

[ Szerkesztve ]

AIDA64.com

(#13) R.Zoli válasza Fiery (#12) üzenetére

R.Zoli
(őstag)

Nem FPU-ban kellene nagyon erősnek lennie a Phenomnak??? És ott kap ki legjbban, mért van ez? Elméletileg duplázták az FPU tranyószámot és olyan 25%-kal jobbnak kellene lennie egy C2D-nél...

(#14) VaniliásRönk válasza Fiery (#12) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Hány szálon futnak ezek a tesztek, 1 vagy 2, vagy ahány magot találnak?

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#15) Thom!

Thom!
(PH! addikt)
LOGOUT blog

AMD vége :O

még az árakra kiváncsi leszek

(#16) Furkoo

Furkoo
(őstag)

Nagyok kemény cikk Grat hozzá :D felét nem értettem,(az én készülékemben van a hiba) de azért néhány részt kapizsgálok!

Csak az időnek nincs vége. http://hs4rc.deviantart.com/

(#17) Savage5 válasza Fiery (#12) üzenetére

Savage5
(senior tag)

Engem most lesújtottak kicsit ezek a számok, bevallom őszintén, valami robbanást vártam a kicsikétől, de ez van, az élet megy tovább. ;]

...

(#18) Oliverda válasza fLeSs (#8) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

[link]

[ North Bridge: AMD K10 IMC ]

North Bridge Properties:
North Bridge AMD K10 IMC

Supported Memory Types: DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM, DDR2-667 SDRAM, DDR2-800 SDRAM, DDR2-1066 SDRAM, DDR3-800 SDRAM, DDR3-1066 SDRAM, DDR3-1333 SDRAM, DDR3-1600 SDRAM

Ez nem tudom mennyire hiteles...

(#15) Thom!: Ugyan már... :U

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#19) garfield-r

garfield-r
(tag)

Viszont itt elég jól helytált:
[link]

(#20) gV

gV
(őstag)

itt egy külföldi teszt [link] asszem ez kevés az amd-től

(#21) Bögre

Bögre
(fanatikus tag)

Az agyam eldobom :Y Alapos cikk, jól átrágva..tetszett nna :R

"A K8 asztali verziója (Phenom, Athlon) összesen egy HyperTransport linkkel rendelkezik, ez a chipsethez kötődik." <-fLeSs, zárójelbe nem X2 -t szerettél volna írni Phenom helyett? (kukacoskodás :DDD )

[ Szerkesztve ]

(#22) Oliverda válasza gV (#20) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nem nagyon bízok olyan oldal tesztjében ahol bal oldalt vigyorog az Intel Resource Center banner.

Szvsz ez az egyik legátfogott és legjobb teszt amit láttam eddig: [link]

Video Encoding-ban meglehetősen jól teljesít...

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#23) t72killer válasza Fiery (#12) üzenetére

t72killer
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Sztem egy csoportnak meg fogja érni a phenom: annak, akinek AM2-es lapja van.

Okés, nem lesz világverő hardverük, de jóval olcsóbban +ússzák a fejlesztést (-egy új alaplap ára és -az árkülönbség /valszleg a phenomok olcsóbbak lesznek/).

NAGY HDD Statisztika készül: http://prohardver.hu/tema/hdd-k_megbizhatosaga_elettartama/hsz_1-50.html

(#24) fLeSs válasza Bögre (#21) üzenetére

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

De, a főszerk írta át rosszul, valszeg már álmos volt. :D

(#25) Gorneck23 válasza Oliverda (#22) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

De ott se jobb a helyzet sajna az eredményeket elnézve... :(

(#26) gV válasza Oliverda (#22) üzenetére

gV
(őstag)

legyen ez hiteles amit én linkeltem az meg egy alávaló Intelt istenitő sz@r, viszont itt is gyengébb

(#27) Gorneck23 válasza t72killer (#23) üzenetére

Gorneck23
(Jómunkásember)
LOGOUT blog

Azoknak se mindenkinek...és marad a kérdés, hogy bios upgrade után kezeli-e a lap a procit...

[ Szerkesztve ]

(#28) Oliverda válasza gV (#26) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Jó, akkor olvasd el légyszíves végig...aztán értelmezd is...legalábbis próbáld meg. :D

(#29) Bögre válasza Gorneck23 (#27) üzenetére

Bögre
(fanatikus tag)

Plusz felmerül, hogy mire lesz elérhető egy (hibátlan) bios upgrade. :U

(#30) gV válasza Oliverda (#28) üzenetére

gV
(őstag)

miről beszélsz? amit linkeltél azt már a linkelésed elött végig olvastam

és értelmeztem
és mégvalami anno ez az oldal füstöltetett el 2 amd-s procit na mind1

[ Szerkesztve ]

(#31) Oliverda válasza Gorneck23 (#25) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Hogy magamat ismételjem: [link]

Illetve az AMD ismét egy olyan doglot dobott ki amit előtte még senki más. Natív 4 magos CPU. Anno az IMC-vel is ezt tették. Szvsz idő kell amíg beérik a dolog, persze kérdés hogy mennyi, illetve még mit sikerül nekik kisajtolni a dologból. Majd kiderül. Már várom a B3-B4 steppinget...

(#32) Fiery válasza VaniliásRönk (#14) üzenetére

Fiery
(VIP)

A memoriatesztek 1 szalon futnak, a CPU es FPU tesztek annyi szalon futnak, amennyi csak van a gepben :) Szoval a jelen esetben 4 szalon mindket procinal.

AIDA64.com

(#33) Fiery válasza Oliverda (#18) üzenetére

Fiery
(VIP)

Maga a K10-ben levo memoriavezerlo mar most is kepes a DDR3 memoriak kezelesere, de ahhoz hogy az valosag legyen, elobb AM3 foglalatba kell rakni a mostani CPU magot :)

Ez egyebkent ugyanigy mukodott mar az nVIDIA C51-nel (nForce 680i SLI) es az ATI RD600-nal is, elvben mar azok is kepesek voltak DDR3 memoria kezelesere -- csak a gyakorlatba egyik sem kerult atultetesre.

AIDA64.com

(#34) Thom!

Thom!
(PH! addikt)
LOGOUT blog

(#35) LordX

LordX
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az Opteron a négyutas szerverekig szépen skálázódik, hiszen a topológiában minden egyes Opteron egy vagy két lépésben eléri bármely másikat, viszont efölött a forgalomszűrők hiánya miatt a cache-koherencia felemészti a HT linkek sávszélességének nagyját, így hiába a rendkívül gyors HT linkek sokasága, a jó skálázódás elmarad.

Uhm. Mihez képest? A konkurenciánál csak több-proci-egy-buszon (aminek egy procihoz is szűkös a sávszélessége) módon lehet több procit összekapcsolni. Szóval ez a skálázódás még mindig a piacon kapható legeslegjobb megoldás..

(#36) syn7h37ic válasza Thom! (#34) üzenetére

syn7h37ic
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hát ja. :( Sajnos nem lett egy Phenomén...De valamennyire azért felzárkózott a Q6xxx szériához.

[ Szerkesztve ]

(#37) t72killer válasza Oliverda (#31) üzenetére

t72killer
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A hangsúlyt a "mire beérik"-re tenném: mire konkrét haszna lesz az IMC-nek és a natív 4magnak, addigra lesz ilyen az intelnek is (ill vannak már nehalemek, cs piacra kéne dobni...)

Kérdés persze, hogy az AMD-nek több a tapasztalata ezen a téren, lehet, h majd a nehalemmel versenyző procijuk győzni fog a kiforrott IMC és a (piacon is) kipróbált natív 4mag miatt. Persze ez elég komolyan a 2009-es év kérdése...

#35: miért lenne kevés az 1333(főleg meg 1600)-as FSB?

[ Szerkesztve ]

NAGY HDD Statisztika készül: http://prohardver.hu/tema/hdd-k_megbizhatosaga_elettartama/hsz_1-50.html

(#38) WN31RD

WN31RD
(VIP)

Ez nem semmi cikk, fLeSs, elismerésem! :C

''... we as consumers, want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#39) VaniliásRönk válasza Fiery (#12) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Athlon 64 X2 2800MHz (F2 Windsor), DDR2-800 4-4-4-12-2T, zárójelben DDR2-940 4-4-4-12-2T, ennyin ment a rendszer eleve, először így futtattam le a teszteket.

Memória olvasás: 8358MB/s (8821)
Memória írás: 7965MB/s (8052)
Memória másolás: 6646MB/s (7306)
Memória késleltetés: 46.9ns (44.6)

CPU Queen: 9815 (9794)
CPU PhotoWorxx: 24323 (26469)
CPU ZLib: 33240 (33228)
CPU AES: 7297 (7276)

FPU Julia: 4763 (4650)
FPU Mandel: 2538 (2682)
FPU SinJulia: 7469 (7467)

(#40) t72killer válasza t72killer (#37) üzenetére

t72killer
(PH! addikt)
LOGOUT blog

(bocs, 1 CPU/4magra kérdezem, hogy miért kevés az 1333...)

(#41) Oliverda válasza Thom! (#34) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Kisse egyoldalú... azokat a teszteket/alkalmazásokat még véletlenül sem említi ahol pariban van, vagy még meg is előzi az azonos órajelen járó C2Q-t. :U

(#42) Raymond válasza Oliverda (#41) üzenetére

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Lehet nem volt kedve azt a kettot kulon kiemelni:
[link]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#43) akosf

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Desktop vonalon egy AM2 upgrade lehetőségnek jó...
Szerver vonalon még jobb a helyzet...

(#44) LordX

LordX
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A K10-ben két különböző dekóder található, melyek nem képesek az egyidejű működésre: (...) Mindkét dekóder utasításdekódolási üteme három macro-op/ciklus (összesen 6 macro-op órajelenként)

Ha nem képesek egyszerre működni, miért adtad össze a teljesítményüket?

(#45) P00By

P00By
(PH! nagyúr)

Ez csak nekem volt sok egyszerre :D Szép cikk :R

[ Szerkesztve ]

(#46) Thrawn válasza Fiery (#12) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Athlon 64 X2 S939 4200+@2848MHz (E6 felezett Toledo), DDR-406 3-3-3-12-1T

Teszt -- K8 -- Phenom
Memória olvasás: 6092 MB/s -- 7519 MB/s
Memória írás: 6103 MB/s -- 6040 MB/s
Memória másolás: 5798 MB/s -- 7073 MB/s
Memória késleltetés: 52.7 ns -- 70.7 ns

CPU Queen: 9759 -- 17944
CPU PhotoWorxx: 18768 -- 46897
CPU ZLib: 32659 -- 77222
CPU AES: 7197 -- 19268

FPU Julia: 4649 -- 14359
FPU Mandel: 2672 -- 9840
FPU SinJulia: 7381 -- 14909

Different songs for different moods.

(#47) Keldor papa

Keldor papa
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Gratulálok jó lett a cikk! Riszpekt! :R

Tetszik ez az AMD, nem lett rossz, igaz a teljesítményen sztem még van mit hozni (más tesztek alapján), de az újdonságai tetszenek!

U.I: Fikázók ne írjanak...

[ Szerkesztve ]

(#48) akosf válasza LordX (#44) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A K10-ben akárcsak a K8-ban három egyforma utasításdekóder van melyek egyszerre képesek működni. Valamint van egy negyedik egység is (VectorPath decoder) amely ha utasítást dekódol akkor a másik három működése felfüggesztődik. Ez utóbbi egység olyan utasításokat dolgoz fel melyek meglehetősen ritkán fordulnak elő.

(#49) VaniliásRönk válasza Keldor papa (#47) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Már a cikk is egy kövér nagy fika, nem igazán értem mi másért kellettek az olyan kiszólások, hogy milyen lusta banda az AMD, vagy hogy az Intel bezzeg milyen jól csinálta. :)
Nagyon jól kitervelték, no, igaz ami igaz. :D Milyen jó is volt hogy 6 évig NetBurstöt toltak a vevőik arcába. :))
Meg ugye AZ Intelnél erény hogy ha már sz@rt árultak azt legalább olcsón tették, az AMD-nél nem ez szokott lenni a konklúzió.

Befejeztem, tudom buzi-e vagyok, meg már szedem is ki a RAM-ot a gépből... (igaz csak 800-as :D)

(#50) oalex válasza Raymond (#42) üzenetére

oalex
(senior tag)

Szerintem hiába gyözködödt Oliverdat. Enyiböl is látszik, hogy leány álmokat kergető, hardcore AMD fan(atic). Vannak akik nem tudnak rozsaszin szemüveg nélkül létezni.

Bevalom férfiasan, hogy nagyon szoritottam az AMD-nek, mint sokan mások, mivel úgye tudjuk, hogy nélkülük nem tartanánk itt (még mindig $700-ért kéne meg venni a 1.5-2GHz P3-at). Én is csak a napokban csapodtam át Intelbe, miután már egyértelmü volt, hogy nem lesz egy ideig ennél jobb. Nem kell nagyon nagy ész ahoz, hogy belássuk, hogy oriásit bukot az AMD.

Lassab is, drágáb is, OC-zni sem lehet rendesen...

Egyébként ez várható is volt, már csak a sok csuszás miatt. Az intelnek sajnos már ott a kezében a következő adú (a Penryn QX9650 úgy képes sima gyári léghűtéssel 4GHz-et [link]mint a Q6600 a 3.6GHz-et) simmán, de most hülye lesz normális áron piacra dobni, ha csak nem akarja megadni az AMD-nek a kegyelem döfést.

Az egészben a legrosszab, hogy minnél mélyebre süljed, annál nehezebben tud majd onnan elő rukolni valami ütössel, hisz a sok tartozás, és a csökenő piaci részesedés (a K10-el csak alacsonabb lesz) egyre kevebb jut K+F-re (gy.k.: kutatás/fejlesztésre).

Nagyon baljos árnyak...

[ Szerkesztve ]

!!!Légy jó mindhalálig!!!

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.