Netbookok és kiegészítőik

Magyarországon már fogalomnak számít a kakaóbiztos számítógép, de ne legyünk cinikusak: valóban van értelme strapabíró gépet adni az ifjú kezekbe.  A CTL Classmate PC-jét is ellenállóra tervezték, billentyűzetének nem ártanak a folyadékok, és gumírozott borítást kapott, hogy a kisebb ütődéseket is méltósággal viselje. A nevéből is kitűnik, hogy főleg oktatási célokra ajánlják, legalábbis nyugodtabb szívvel adható oda egy alsósnak, mint egy átlagos netbook.

CTL 2go E10IS
CTL 2go E10IS

A gép a Pine Trail platformra épül, a lelke az 1,66 GHz-es Intel Atom N450 processzor (tehát a grafikát a GMA 3150-re bízták), egy vagy két giga memória és 160 GB-os winchester kaphat helyet benne. A webkamerával és kártyaolvasóval is felvértezett készülék Wi-Fi segítségével csatlakozhat a vezeték néküli hálózatokhoz. A CTL 2go E10IS típusjelzésű netbookjára Windows XP-t vagy Windows 7-et telepíthetnek, és körülbelül 450 dolláros áron lehet hozzájutni.

A Pegatron egy egészen másféle masinát mutatott be a nemrég befejeződött CES kiállításon. Mégpedig az NVIDIA vadonatúj Tegra 250 lapkájára épülő Neo smartbookot. A gépről egyelőre még nem lehet túl sokat tudni, az azonban biztos, hogy 10 colos monitorral rendelkezik majd, könnyedén megbirkózik a Full HD videókkal, és rendkívül hosszú lesz az üzemideje. Az áráról természetesen még semmilyen hír nincs, és biztosnak tűnik, hogy a hivatalos megjelenésre is hónapokat kell várni .

Pegatron Neo
Pegatron Neo (forrás: Engadget)

Akár mindkét géphez (és rengeteg másikhoz) használható lesz a Toshiba új dokkolója, a dynadock V. Egyszerűen, USB-n keresztül csatlakoztatható a kiválasztott géphez. A dokkoló egy grafikus vezérlőt is tartalmaz, aminek a segítségével a Full HD videók is lejátszhatók. A DVI-I csatlakozó segítségével ráköthetünk egy monitort is, amit pl. filmnézésre, de másodlagos kijelzőként is használhatunk. A hátoldalán helyet kapott még 3 USB 2.0 és egy Gigabit Ethernet port, elöl pedig mikrofon, illetve fejhallgató csatlakoztatására van lehetőség, de találni itt egy plusz USB-t is, amivel például mobiltelefont vagy MP3-lejátszót tölthetünk. A Microsoft Windows XP-vel, Vistával és 7-tel kompatibilis dokkoló februárban kerülhet az üzletekbe nagyjából 120 dolláros áron.

Toshiba Dynadock V5
Toshiba dynadock V5

Előzmények

Hirdetés