Jövőre tovább csökkenhetnek a DDR4-es memóriaárak

A DDR4-es memóriaszabvány az idei évben még csak a szárnyait bontogatta, de jövőre már eljöhet az a váltópont, amikor is az új generációs alapárban akár utol is éri az előző generációs technikát.

A DRAMeXchange szerint jövőre 25%-kal nő majd a termelés, miközben a kereslet csak 23%-kal fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy a piacon túlkínálat keletkezhet, és ez mindig jó hatással van a memóriaárakra, mármint a fogyasztók nézőpontjából. Ez természetesen a teljes piacra érvényes, kezdve az ultramobil termékektől a szerverekig bezárólag. Az ultramobil terület manapság kifejezetten fontos, mivel a DRAM eladások jelentős, nagyjából 40-45% közötti részét teszi ki az okostelefonok piaca.

A különálló memóriamodulok szempontjából a DDR4-es opciók ára már idén is kifejezetten kedvezően alakult, hiszen az év végére lényegesen csökkent a kezdetekben igen borsos árazás. A szabványos konfigurációknál maradva manapság egy 2133 MHz-es effektív órajelű DDR4-es modul már alig drágább, mint a szintén 2133 MHz-es DDR3, ami jelzi a kibontakozó trendet. A következő év során már a DDR4 azonos teljesítményszinten akár olcsóbb is lehet, így 2016-tól már az új generációt érdemes előnyben részesíteni. Ezt természetesen a következő évre készülő platformok le is fogják követni és elsődlegesen a DDR4-es memóriaszabványhoz készülnek.

Mindeközben a DDR4-es memóriaszabvány technikailag is fejlődik, így nagyon hamar a JEDEC specifikáció része lesz a 2400 MHz-es effektív órajel, így erre is érkeznek majd szabványos memóriamodulok. A DDR3-as szabvány erre az órajelszintre hivatalosan már nem fog eljutni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés