Értékelhető kapacitású MRAM lapkákat szállít az Everspin

Az Everspin a 2012-es esztendő végén állt elő első MRAM lapkájával, amely akkor még 180 nm-es gyártástechnológiával készült, de később érkezett egy újabb opció is, ami 130 nm-es szintig merészkedett le. Az áttörést azonban a GlobalFoundries néven ismert bérgyártóval kötött szövetség hozta meg, ugyanis ez lehetővé tette az Everspin számára, hogy modern gyártástechnológiákhoz is hozzáférjenek, illetve 300 mm-es wafereket használhassanak.

A fentieknek hála elkészült az első, 40 nm-es gyártástechnológiára épülő MRAM lapka, amelynek 256 megabites mintáit rendelhetik az érdeklődők. Ennél is jobb hír, hogy az év későbbi részében érkezik egy még nagyobb kapacitású, egészen pontosan 1 gigabites MRAM lapka is, amelyet az Everspin már 28 nm-es node-on fog gyártatni.

Az Everspin közleménye szerint az aktuális és a még idén érkező MRAM lapka között azonos, hogy mindkettő Spin Transfer Torque elven működik, vagyis ST-MRAM-okról van szó, ami a nem felejtő, mágneses elven működő RAM-ok szempontjából a legjobb konstrukció. Ugyanakkor eltérés lesz a mágneses alagutak kialakításában. A később érkező minta már a modernebb, merőleges dizájnt használja, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy egységnyi területen több információt lehessen tárolni. Emiatt nő meg a kapacitása 1 gigabitesre, és ezzel a konstrukcióval a cég szerint akár 256 gigabites MRAM lapkák is tervezhetők.

Az is kiderült, hogy a 256 megabites termékminta DDR3-as interfészt használ, de a 1 gigabites verzió már DDR4-re vált, és nyilván ez az irány lesz a domináns a tényleges termékek szempontjából is.A cég a nagyobb kapacitású megoldásokkal elsődlegesen az NVRAM-ok piacát célozza meg, ahol az MRAM-nak radikális előnyei vannak a flashmemóriákhoz képest. Többek között pillanatok alatt lekapcsolható és aktiválható, így rendkívül energiatakarékos rendszerről van szó, nincs szüksége elhasználódás kiegyenlítéséért felelős algoritmusra, ugyanis nem limitált az írási ciklusok száma, továbbá tízezerszer is gyorsabb lehet a NAND flashmemóriáknál. Az Everspin majdnem az aktuális felejtő RAM-ok teljesítményét kínálja nem felejtő konstrukcióban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés