Az ASUS és az Acer is lemondott a netbookpiacról

Úgy néz ki, hogy a netbookpiacnak végleg vége. Az elmúlt évben még az ASUS és az Acer életben tartotta a kategóriát, de 2013-ban már nincs erre lehetőség. Az ASUS az Eee PC termékcsaláddal végleg felhagyott a 2012-es év végén, míg az Acer terveiben már nem szerepel új netbook. Maguk a termékek addig elérhetők lesznek, amíg a felhalmozott készletek ezt lehetővé teszik, de a kategória végül el fog tűnni. Az ASUS és az Acer jelenleg főleg Délkelet-Ázsia és Dél-Amerika igényeit elégíti ki a netbookok szempontjából, így a termékek a főbb piacokról gyakorlatilag már eltűntek.

Hirdetés

A gyártók a netbookokat nagyon olcsó, normál méretű notebokkokkal próbálják majd helyettesíteni, de ezek biztos nem lesznek annyira olcsók, mint az Atom N2600-ra épülő Acer és ASUS netbookok. Az Intelt komolyan érinti a változás, mivel a Cedar Trail platform lényegében csak ezen a piacon volt életképes, hiszen 250-300 dollár közötti 10 colos mobil gépekbe került, így a rendszer funkcionális problémáit és a terméktámogatás hiányát a rendkívül alacsony árral kompenzálták, de ez a terep most eltűnik az Intel lába alól. A vállalat ezt korábban már látta, így az aktuális Atom a hálózati adattárolókban talál majd otthonra. Az AMD helyzete valamivel kedvezőbb, mivel kevés netbook épül a Brazos platformra, így a vállalatnak lényegében alig kell változtatnia a stratégiáján, hiszen a Brazost zömében az olcsó notebookokhoz használják a cégek.

Egyedi netbookok is készültek
Egyedi netbookok is készültek

Nem elhanyagolható tényező, hogy az AMD Brazos az Intel Cedar Trail platformmal ellentétben tökéletesen működik Windows 8 operációs rendszerrel is, így erre a rendszerre érkezhetnek az új, olcsó Windows 8-as notebookok. Az Atom esetében ez teljesen kizárt. Az Intel megoldásán csak Windows 7-re van grafikus driver, vagy esetleg az alternatívaként szóba jöhet a MeeGo, illetve valamelyik Linux disztribúció is. Mivel a gyártók a PC-n erősen a Windows 8 párját fogják, így lényegében nem meglepő, hogy a netbook kihal, hiszen Windows 8-as masina Atomra már nem építhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés