Felvázolta az Ivy Bridge APU sebességét az Intel

Az Intel elküldte a partnereknek az Ivy Bridge APU előzetes teljesítményéről szóló adatokat, melyek természetesen nem publikus információk, de manapság nem sok adat marad titokban az Intel háza táján. A termékről már számos alkalommal írtunk, így az IDF-en kiderült, hogy nagyjából milyen újításokra lehet számítani, míg nemrég az érkező termékek képességei, valamint a termékskála egy részének paraméterei láttak napvilágot. Természetesen az utóbbi két hír információit nem erősítette meg az Intel, de gyártói anyagból származnak, így túl nagy meglepetés nem ér majd senkit a megjelenéskor.

A most előkerült két dia a Core i7-3770-es APU-t hasonlítja az aktuális Core i7-2600-as termékhez. Az újdonság az előzetes tervek szerint hasonló árszintre érkezik, és az alapórajel sem változik, sőt a magok száma is marad négy, a megosztott L3 gyorsítótár pedig 8 MB-os kapacitású lesz. A szintetikus alkalmazásokban az Intel 7-15%-os növekedéssel számol a processzor oldaláról, míg a valós alkalmazásokat tekintve a ProShow Gold 4.5, illetve az Excel 2010 rendre 13%-kal, valamint 25%-kal jobban fut az új terméken.


[+]

A Core i7-3770 IGP-jének a szerepét a HD Graphics 4000 tölti majd be. Ez lesz a legerősebb opció az Ivy Bridge APU esetében, és az információink szerint 16 feldolgozó található majd benne, melyek 650 MHz-es magórajelen üzemelnek, míg a turbó funkció 1150 MHz-re emeli az előbbi értéket, amennyiben ez belefér a megszabott fogyasztási keretbe. A HD Graphics 2000-hez képest az Intel 2,68-szoros és 2,99-szeres gyorsulást mért a 3DMark Vantage GPU-s tesztjeinek Entry és Performance beállításaival. A HD Graphics 3000-hez nincs direkt összehasonlítás, de tudjuk, hogy ez az IGP a HD Graphics 2000-hez viszonyítva 50-60%-kal gyorsabb az említett tesztekben. Sajnos játékokból nincs adat, de az aktuális platformok eredményeiből kikövetkeztethető, az új Ivy Bridge IGP-je bár komoly előrelépés, mégsem váltja meg a világot. 3DMarkban valószínű, hogy megközelíthető az AMD Llano APU-k teljesítménye, de a játékokban nem alkalmazható általánosan a maximális turbó az IGP-re, így ott szerényebb tempó várható. Megjegyzendő viszont, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a belépőszintű mobil VGA-k. Az előzetes adatok szerint az AMD és az NVIDIA sem frissíti a termékskálán ezt a réteget, így pedig az Ivy Bridge IGP-je könnyen elbánhat velük, még akár a játékokban is. Ez a piaci szegmens valószínűleg már nem jövedelmező, így nem éri meg úgymond új fejlesztésekkel fenntartani. Ennek megfelelően az AMD és az NVIDIA is a nagyobb nyereséggel kecsegtető integrációra koncentrál.


[+]

A Sandy Bridge esetében megismert Quick Sync Video is gyorsult. Az ArcSoft MediaConverter 7 alatt 56%-os tempóelőnyre lehet számítani az Ivy Bridge APU-ban található feldolgozómotor által. A képen szereplő ArcSoft Media Expresso senkit se tévesszen meg, ilyen program egyrészt nincs, másrészt az Intel is javította ezt az elírást, csak a legfrissebb dokumentum nem jutott el hozzánk.

Szintén fontos, hogy az IGP-nek nem csak a teljesítménye javult, hanem okosabb is lett, így már támogatja a DirectX 11-es, és az OpenCL 1.1-es API-t. Ennél is fontosabb azonban, hogy az új HD Graphics végre nem tíz évvel korábbi szintet képvisel a 3D-s leképzés minőségét illetően, ugyanis az Intel komoly ráncfelvarrást hajt végre a képminőség tekintetében is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés