Megszületett az első 3DMark 11-es eredmény az Ivy Bridge APU-val

Az Intel Ivy Bridge APU-járól már számtalanszor írtunk, de az új generációs HD Graphics IGP képességeiről eddig csak elméletben tudtunk beszámolni. Szerencsére Coolaler fórumára friss adatok kerültek fel, így kiderült, hogy az Intel mennyit javít az anizotropikus szűrés minőségén, valamint egy 3DMark 11-es eredmény is befutott, hiszen az Intel új terméke támogatja a DirectX 11-et. Utóbbi tesztprogram performance módjában 263 pontot kap a HD Graphics 2500-as IGP 900 MHz-re állított magórajel mellett. A feldolgozó egységek számáról még nincs pontos adat, de úgy tudjuk, hogy 6 darab vektoros shader processzor lesz aktív a beépített 16-ből. A teljes eredmény 315 pont, de ebbe a processzormagok is beleszámítanak, így nehezebb ezt az értéket összehasonlítani a mai VGA-kkal, vagy más processzorral társuló IGP-kkel.

Az Ivy Bridge előzetes teljesítménye a 3DMark 11-ben
Az Ivy Bridge előzetes teljesítménye a 3DMark 11-ben (forrás: Coolaler) [+]

A 263 pont persze nem reprezentatív, mivel egyrészt a driver sincs teljesen kész, másrészt a 900 MHz-es állandó órajel sem garantált. Bár a 3DMarkok esetében az Intel kihasználja, hogy a processzormagok a grafikus tesztekben nem sokat dolgoznak, így az IGP többnyire maximális turbó órajelen működhet. Tulajdonképpen ez az oka annak, hogy a 3DMarkokban elég jól teljesít a rendszer, ám a játékokban a processzormagok aktívabb munkát végeznek, így az IGP jóval alacsonyabb turbó órajelet érhet el, már ha egyáltalán belefér az órajelemelés a fogyasztási keretbe. Mindenesetre egyelőre ez az adat van, így többet nem lehet tudni. Az AMD oldalán az E-350-es APU Radeon HD 6310-es IGP-je nagyjából 250 pontot teljesít az említett tesztben, míg egy DDR2 memóriával felvértezett AMD Radeon HD 5450 296 pontra képes. Tulajdonképpen nagy kérdés, hogy a driveren mennyit lehet még nyerni, illetve nyilvánvaló, hogy a végleges termékek IGP-je nem állandó 900 MHz-en fog üzemelni, így ez is beleszól majd a végső eredménybe.


Az AMD Llano és az Intel Sandy Bridge anizotropikus szűrésének minősége a Portal 2-ben (forrás: The Tech Report) [+]


Az AMD Llano és az Intel Sandy Bridge anizotropikus szűrésének mintavételezési képessége (forrás: The Tech Report) [+]

A technikai oldalra áttérve a Sandy Bridge IGP-jének leggyengébb pontja az anizotropikus szűrés minősége volt, ugyanis az alkalmazott algoritmust tíz évvel korábban lehetett látni a GPU-kban. Az AMD Llano és az Intel Sandy Bridge anizotropikus szűrésének mintavételezési képességeit a fentebb látható képek hasonlítják össze, és észrevehető, hogy a különbség jelentős. Éppen ezért az Intel számára be kell vetni egy jóval hatékonyabb megvalósítást, és a vállalat ígéretet is tett erre.

Intel Ivy Bridge anizotropikus szűrésének mintavételezési képessége
Intel Ivy Bridge anizotropikus szűrésének mintavételezési képessége (forrás: Coolaler) [+]

Coolaler ellenőrizte, hogy mennyit javult itt az architektúra. Az új generációs HD Graphics anizotropikus szűrésének minősége ugyan nem éri el a Llano APU IGP-jének finom átmeneteit, de az előrelépés nagyon is észrevehető, így az új algoritmus már értékelhető alternatíva lesz 2012-ben. Valós körülmények között valószínűleg hasonlóan jó képminőséget eredményez majd, mint a konkurens Radeon és GeForce GPU-k, vagy IGP-k. Természetesen az új algoritmus bevezetése a sebességre is hatással lehet. Erről nincs pontos adat, de nyilvánvaló, hogy többet fog számolni a hardver, hiszen a szűrés szögfüggetlenné vált.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés