Intel: még idén megérkezhet az első hatmagos asztali processzor

Az Intel még év elején prezentálta a 2009-es évre tervezett ütemtervét, melyben először lehetett hallani a Gulftown kódnevű hatmagos asztali processzorról. A hat fizikai magot tartalmazó központi egység 12 logikai szálat is képes futtatni, és a beszámolók szerint kompatibilis lesz a jelenleg kapható LGA1366-os foglalattal szerelt alaplapokkal. Bár a Gulftown processzort a jövő év első felére ígérte az Intel, könnyen elképzelhető, hogy még idén debütál. A termék várhatóan 135 W-os TDP fogyasztással rendelkezik majd, ami elsőre nem hangzik rosszul, de még nem tudjuk mekkora órajelen üzemelnek majd a magok.

Természetesen a Gulftown az abszolút csúcskategóriát fogja majd képviselni, így az árazása is ehhez lesz igazítva. A Core i7 rendszerek eladási adatai azonban az Intel és az alaplapgyártók várakozásait is alulteljesíti, és erre az elmúlt hónapok alatt sem sikerült megoldást találni. Az Intel szerint továbbra is a memóriagyártók kínálják aránytalanul drágán a háromcsatornás DDR3 csomagokat, amelyek többsége olyan effektív órajelen üzemel, melyet a platform hivatalosan nem is támogat. Az elemzők szerint azonban a probléma a teljes rendszer árképzésével kapcsolatos. Amellett, hogy a processzor nem hoz látványos javulást az elődökhöz viszonyítva, még az alaplapok és memóriacsomagok is irreálisan drágák hozzá. A gazdasági válság hatásai pedig egyértelműen jelzik, hogy a legtöbb ember csak akkor költ többet a számítógépére, ha az a teljesítményben is meglátszik.

Természetesen a vártnál gyengébb eredményeket már nem lehet megváltoztatni, de a jelenlegi stratégián lehet módosítani. Az alaplapgyártók szerint a márkajelzések és a foglalatok besorolása esetében lesznek változások. A jelen állás alapján az LGA1366-os tokozású processzorok teljesen kivonulnak az olcsóbbnak nevezhető rétegekből, és abszolút presztízstermékek lesznek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Intel termékkínálatának a csúcsát továbbra is a Core i7-975 Extreme Edition testesíti meg, ám a többi Core i7 modell gyártása az év vége előtt leáll. Ebbe az állapotba fog megérkezni a hatmagos Gulftown, ami árban a megmaradt Bloomfield magos processzor fölé lesz pozicionálva. A Core i7 márkanév azonban továbbra is jelen lesz az olcsóbb rétegekben, ugyanis az eredetileg Core i5-ként emlegetett, LGA1156 tokozással rendelkező négymagos Lynnfield processzorok ebbe a családba érkeznek, felváltva a kivonuló LGA1366-os központi egységeket.

Ezek alapján szépen össze lesznek keverve a dolgok. Szerencsére az alaplapgyártók és a kereskedőpartnerek sem értenek egyet a fenti elképzeléssel. Azt mindketten látják, hogy változtatásokra van szükség, ám a különböző tokozással rendelkező processzorok azonos márkanéven való forgalmazását logikátlannak tartják. Emellett az alaplapgyártók szerint az X58-as lapkakészlettel szerelt termékek eladásai is visszaeshetnek, ha az 500 dollár körüli áron értékesített LGA1366 tokozású processzorok forgalmazása megszűnik. Egyelőre tehát nagy vita van kialakulóban a Core i7 körül, így sok a tisztázatlan kérdés. Persze érdekes lenne, ha valaki végre felvetné az árcsökkentés lehetőségét, amire úgy néz ki, eddig se az Intel, se a partnerek nem gondoltak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés