Viharfelhők gyülekeznek az új Atom integrált grafikus magja felett

Az új generációs, Cedar Trail kódnevű Atom platform már az év közepén elkészült, és szeptember óta építhetnének is rá termékeket a gyártók, de egyetlen eleme a rendszernek nagy gondokkal küzd. Nevezetesen arról van szó, hogy a PowerVR SGX 545 alapokra épülő IGP-hez az Imagination Technologies képtelen összerakni egy olyan grafikus drivert, mely megkapná a Microsofttól a WHQL aláírást. Ez nagyban megnehezíti a rendszer életét, hiszen manapság nem sok dologra jó a Windows szabványos VGA-kompatibilis eszközillesztője. Korábban már írtunk arról, hogy novemberben lesz végleges grafikus driver a platformhoz, melynek képességeiről is sikerült többet megtudni.

Sajnos a helyzet az elmúlt hónapok alatt csak bonyolódott. A 32 bites driver továbbra is béta állapotban van, és mivel nem stabil, így a Microsoft nem hitelesíti. A 64 bites driverről a hírek szerint teljesen letett az Imagination Technologies, de ez nem akkora katasztrófa, mivel a platform jellegéhez egy 32 bites operációs rendszer is elég lehet. Tekintve, hogy a mobil piacra szánt Cedar Trail e hónapban jelent volna meg a helyzet nem valami fényes. A gyártópartnerek természetesen Windows operációs rendszert szeretnének telepíteni az elkészült termékekre, de ezt a Microsoft legalább egy WHQL aláírással rendelkező driver nélkül nem engedélyezi. Jelenleg tehát csak a várakozás marad, illetve vészmegoldás lehet a Linux is, de sajnos ott sem jobb a felállás, mivel az X felülethez nagyon kezdetleges meghajtó van, azaz a stabil működés érdekében csak a parancssoros mód lehet opció.

A VR-Zone információi szerint a hitelesítés leghamarabb december végén valószínű, míg a start január közepén lehetséges. Itt már nem szabad hibázni, mivel az Imagination Technologies nemcsak a Cedar Trail platform életével játszik, hanem az Intellel kötött szerződéssel is. Kétségtelen, hogy a Windows WDDM felülete egy nagyon bonyolult rendszer, de ebbe kötelező beletanulni, mivel a Windows 8-cal nem csak az Intel számol, hanem számos más PowerVR IGP-re építő partner is. Tekintve, hogy az Imagination Technologies hardverének felépítése nagyon komplex drivert igényel, érdemes a lehető legtöbb erőforrást fordítani a Windows irányába, mert a grafikus mag csak annyit ér, amennyit a hozzá készült meghajtó teljesít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés