Információk az új generációs Itaniumról

Az Intel az év elején mutatta be a Tukwila kódnéven ismert Itaniumot, ami finoman szólva sem váltotta meg a világot. A sorozatos bukások persze megkérdőjelezik az Itanium jelentőségét, ugyanakkor a vállalat hisz a projektben, vagy inkább a presztízsveszteség túl jelentős lenne a fejlesztések leállítása esetén. A lényeg persze, hogy érkezik az új Itanium, ami a Poulson kódnevet viseli majd. Az Intel az ISSCC 2011 alkalmával beszél majd a termékről. Az előzetes adatok alapján nyolcmagos lapkáról lesz szó, amely 50 MB-os gyorsítótárral rendelkezik, és a cég 32 nm-es gyártástechnológiáján fog készülni. Elmondható tehát, hogy a technológiai ugrás hatalmas a 65 nm-es Tukwila chiphez viszonyítva.

Az IA64 architektúrára épülő Poulson 3,1 milliárd tranzisztort tartalmaz, így lapka mérete az elődhöz képest csökken, méghozzá 546 mm²-re. A processzormagok jelentős változáson mennek keresztül, ugyanis az új rendszer már 12 utasítást is képes befogadni, ami órajelenként dupla akkora érték, mint az elődök és a konkurens IBM Power7 utasításszélessége. Explicit párhuzamos architektúráról lévén szó az utasításcsomagokat a fordítómodul állítja elő elkerülve a lehetséges függőségeket. A rendszer programozhatósága ebből eredően pokolian nehézkes lesz, de egy jól megírt kód nagyon gyorsan, illetve az erőforrások nagyon hatékony kihasználása mellett képes majd lefutni. A magok egyébként az úgynevezett eseményváltásos többszálúságot alkalmazzák, ami különösen akkor jön jól, ha az adott esemény nagy késleltetéssel jár. Ez a megvalósítás bizonyos helyzetekben hatékonyabb az Intel x86-os processzoraiban található szimultán megvalósításhoz képest, ami Hyper-Threading néven fut. Bár a magonkénti szálak számáról nincs konkrét információ, valószínűleg négy párhuzamos folyamatszálról lehet majd beszélni.

A magok közti kommunikációra gyűrűst buszt alkalmaz majd az Intel, ami 128 GB/s-os adatátviteli sebességre lesz képes. A memória sávszélessége a vállalat állítása szerint 45 GB/s lesz. A Poulson egy frissítésként érkezik, vagyis foglalatkompatibilis lesz a Tukwila rendszerekkel. A megjelenés valamikor 2012-ben esedékes, azon belül is az első félév lesz megcélozva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés