Hirdetés

Sugárkövetéssel turbózza grafikus vezérlőit az Imagination

Az Imagination megtette az idei GDC rendezvény első nagy bejelentését, melynek kapcsán kiderült, hogy a vállalat kifejlesztette a Wizard kódnevű architektúrát, mely a korábban felvásárolt Caustic Graphics szellemi örökségének is tekinthető.

Az Imagination mérnökei lényegében ötvözték a megszerzett technológiát és tudást a PowerVR G6000 sorozatú GPU IP-ben használt Rogue architektúra legújabb verziójával. A Wizard architektúra tehát egyfajta hibridnek tekinthető, azaz tulajdonképpen grafikus vezérlőről van szó kiegészítve pár sugárkövetéshez szükséges hardveres blokkokkal. A GDC-n a vállalat elmondta, hogy a valós idejű sugárkövetés jelenleg még nem alternatíva, bár idővel az lesz. Viszont ma már lehetőség van olyan hibrid leképzők használatára, amelyek egyesítik a raszterizálás és a sugárkövetés előnyeit, így javítva a grafika minőségét, ráadásul a számítások valós időben elvégezhetők.

A Wizard architektúra első képviselője a PowerVR GR6500-as GPU IP lesz, ami egyébként már licencelhető is. A Rogue architektúrából átmentett alapok nem igazán változtak, így a számításokat a Unified Shading Cluster (USC) fogja végezni a benne található 32 darab shader processzorral, illetve a két USC között megosztott textúrázóblokkal. A PowerVR GR6500-as opció egyébként négy USC-t és két textúrázóblokkot használ, így összesen 128 darab shader processzor található benne. Mindezek mellett a rendszer támogatja a PVR3C-t, ami lényegében egy gyűjtőnév és az ASTC, a PVRIC2 és a PVRGC technológiákat foglalja magában.

A fentiek mellett a PowerVR GR6500 képes támogatni a 30 bites színmegjelenítést, illetve az energiatakarékosságra is gondoltak a mérnökök, így implementálták a PowerGearing G6XT rendszert, ami segít a fogyasztás csökkentésében. Az Imagination 600 MHz-es órajellel számol a fentebb említett GPU IP-re vonatkozóan, amiből kiszámolható, hogy a számítási teljesítmény szimpla pontosság mellett 153,6 GFLOPS, de felezett pontossággal el lehet érni a 307,2 GFLOPS-ot is.

Imagination PowerVR GR6500 GPU IP
Imagination PowerVR GR6500 GPU IP [+]

A sugárkövetésért felelős hardver az előbbi órajellel másodpercenként 300 millió sugár feldolgozására képes, másodpercenként 24 milliárd node tesztelésével, továbbá másodpercenként 100 millió dinamikus háromszög feldolgozása lehetséges.

Maga a sugárkövetés folyamata teljesen a GPU IP-n belül zajlik és alapvetően négy blokk felel érte. A legfontosabb eleme ezeknek az RTU blokk. Ebben található a Ray Intersection Processor, ami egy fixfunkciós hardver alkalmaz a metszéspontok kiszámításának felgyorsítása érdekében. Ez szorosan kapcsolódik a Ray Data Master egységhez, ami tulajdonképpen eteti az ütemezőt a metszéspontokra vonatkozó adatokkal. A rendszer része még a fixfunkciós Scene Hierarchy Generator, ami a vertex számítások elvégzése után lép be a képbe, és felgyorsítja a dinamikus objektumokra vonatkozó kalkulációkat, míg a Frame Accumulator Cache a képkockapuffer elérésre szolgál.

Az Imagination mérései szerint a PowerVR GR6500 a dedikált hardverekkel százszor hatékonyabban dolgozik sugárkövetéses feladatokban, mint a modern mai grafikus processzorok, a szoftveres, központi processzoron futó megoldásokkal összehasonlítva pedig összemérhetetlenül nagy a különbség. A vállalat úgy gondolja, hogy a mai viszonyok mellett jól használható a hardver, amely Full HD-s felbontásban pixelenként 3-5 sugárral képes másodpercenként 30 képkockát számolni, hibrid módban, ahol a képkocka számításainak egy része raszterizálással történik. Ráadásul a raszterizálásért és a sugárkövetésért alapvetően különálló hardveres blokkok felelnek, így lényegében ezek párhuzamosan végezhetik a munkát.

Demonstrált képkocka csak raszterizálással, illetve raszterizálás és sugárkövetés hibrid leképzésével Demonstrált képkocka csak raszterizálással, illetve raszterizálás és sugárkövetés hibrid leképzésével
Demonstrált képkocka csak raszterizálással, illetve raszterizálás és sugárkövetés hibrid leképzésével [+]

A PowerVR GR6500 egyébként a megcélzott piacon fontos API-k közül támogatja az OpenGL ES 3.1-et, illetve az OpenCL 1.2-t, míg a sugárkövetés az OpenRL felülettel használható ki.

Az Imagination első körben a mobil és a beágyazott rendszerek piacát célozza meg, de az igények felmérése és a visszajelzések kiértékelése után más területektől sem zárkóznak el. Erről azonban még nem beszélnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés