Néhány hónap múlva érkezhet az Android 5.0 Jelly Bean

Alig néhány hónapja, hogy a Google útnak indította legújabb Android mobil operációs rendszerét, az Ice Cream Sandwich néven ismertté vált 4.0-ás verziót, máris olyan hírek röppentek fel, hogy a keresőóriás a közeljövőben, egészen pontosan már a második negyedévben újabb frissítést tervez. Ez így hirtelen elég érdekes döntésnek hangzik, de a körülményeket jobban megértve talán nem is tűnik olyan elhibázott stratégiának.

Az Ice Cream Sandwish (ICS) messze nem hozta azt az érdeklődést, amit a Goolge elvárt volna, mely leginkább a gyártók nem túl erős frissítési motiváltságának tudható be. Ezt igazolja a Google saját felmérése is, mely szerint 2012 februárjának elején a piacon lévő termékek csupán 1 %-a használta a 4.0-s Androidot, a többség továbbra is a jól bejáratott Gingerbread (2.3.x) rendszerrel üzemel. A képet csak tovább rontja, hogy a minden bizonnyal hamarosan Google kézbe kerülő Motorola a napokban adta ki frissítési ütemtervét, mely szerint még ők is leghamarabb 2012 harmadik negyedévében, vagy még később kívánnak ICS-re váltani.

Ezért a Google úgy döntött, hogy stratégiát vált, és minél hamarabb kihoz egy új operációs rendszert, mely még több tabletes optimalizációt tartalmaz. Célja, hogy még a Windows 8 rajtja előtt, vagy legkésőbb azzal egyidőben piacra tudják dobni az Android 5.0-t, mely az édesszájú termékkódoknak megfelelően a Jelly Bean (töltött cukorka) nevet kapta. Azt szeretnék elérni, hogy tableteken egyedüli operációs rendszerként, vagy pedig a Windows 8 mellett csücsülve nyújtsanak alternatívát azoknak a felhasználónak, akik egy dupla bootos megoldással mindig az igényekhez jobban passzoló operációs rendszert indítanák. Sőt, elméletileg annak sincs semmi akadálya, hogy a Windows és Android közötti váltás újraindítás nélkül, menet közben menjen végbe. Persze érkeztek olyan hírek is, hogy a Microsoft a Windows 8 hardverkövetelményeiben blokkolni akarja más operációs rendszerek használatát. Ezzel főleg a különböző egyedi ROM-ok ellen akar védekezni, de hogy ez csak a felhasználókat, vagy a gyártókat is megköti, az még kérdéses.

A Google viszont nem csak egy fronton akar támadni, ugyanis az Android 5 a Chrome rendszer bizonyos képességeit is magában foglalja majd, ezzel nem titkoltan a csúfosan végződött notebook és netbook részleg meghódításának adva még egy esélyt. A gyártók, tekintve, hogy még az ICS frissítésekkel is nagyon le vannak maradva, fékezett lelkesedéssel fogadták az újabb Android variáns érkezését. Amennyiben a kereső óriás praktikus rendszert állít össze a Jelly Bean képében, mely tableten, notebookon és netbookon is megállja a helyét, akkor lehet, hogy meglátják benne a potenciált és hirtelen gyorsasággal felpattannak majd az újabb Android szerelvényre. Pár hónap, és okosabbak leszünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés