A PC-gyártók 40%-a érdeklődik az ARM-os számítógépek iránt

Mióta a Microsoft bejelentette, hogy a Windows 8 operációs rendszer ARM architektúrára épülő processzorokon is futni fog, azóta meglehetősen érdekes téma lett, hogy mégis mennyire lehet lefedni a hagyományos PC-s piacot. Az ARM-os gépek nem tekinthetőek IBM PC kompatibilis termékeknek, de ennek lassan egyre kisebb lesz a jelentősége, így a Windows 8 nagyon sok vállalat számára nyithatja meg az utat a PC-s piac értékes területeire. Tulajdonképpen nem kérdés, hogy a chipek tervezésével foglalkozó cégeket érdekli a lehetőség, de eddig senki sem vizsgálta meg, hogy a PC-gyártók mit gondolnak erről.

Morgan Stanley a hiányos adatok okán megkérdezte a legnagyobb gyártókat, hogy van-e egyáltalán fantázia a Windows 8 és az ARM társításában. A kutatásban 30 – meg nem nevezett – vállalat vett részt, és 40%-uk úgy fogalmazott, hogy az elkövetkező két évben építenek olyan PC-t, mely ARM architektúrára alapoz. Konkrétan nincs körülírva, hogy milyen számítógépben gondolkodnak a gyártók, de valószínű, hogy notebookok épülnek majd az új SoC-okra, noha nem zárhatók ki az asztali konfigurációk sem. Az iparági források szerint az ASUS és a Lenovo a 2013-as esztendő első felében már bemutathat pár ARM-os notebookot, melyek a Windows 8 operációs rendszerre építenek. Erről sajnos túl sok konkrétum még nincs, de jelzi, hogy a gyártók látnak fantáziát az ARM-ban.

Tekintve, hogy még mindig sok a nyitott kérdés, nagyon nehéz megjósolni, hogy az ARM mekkora szeletet szerezhet a PC-s piacból. Az elemzők úgy gondolják, hogy 2013-ban nagyjából 10%-os részesedés érhető el, így valószínű, hogy a brit tervezőcég is ezt célozhatja meg. Arról egyelőre nincs adat, hogy pontosan milyen ARM-os lapkákra építenének majd a gyártók a Windows 8 mellett. Biztosra vehető, hogy az NVIDIA számára ez értékes piac, és a pletykák szerint a Wayne SoC megfelelő lesz ide, de 2014-ben érkezik a Maxwell APU is, mellyel a vállalat elsősorban a nagyobb teljesítményszint elérést tartja szem előtt, mintsem az alacsony fogyasztást. A Samsung számára is nagyon vonzó alternatíva a Windows 8, ráadásul tegnap bemutatták az Exynos 5250-es fejlesztést, mely tökéletesen megfelel a felmerülő igényeknek. Valószínű, hogy 2013-ra már egy modernebb verzió is készül, így egy notebookban is igazán korrekt teljesítményre van kilátás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés