Gondok vannak a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájával

A TSMC az elmúlt év őszén jelentette be, hogy tömeggyártásra készek a 28 nm-es LP, HPL és HP node-ok, melyek jelenleg a Xilinx és az Altera FPGA-k mellett az AMD új generációs cGPU-it termelik. Mint ismeretes, a tajvani bérgyártó a negyedik negyedéves adatok alapján a tervezettnél több 28 nm-es wafert értékesített. Ez meglepő volt a cég számára is, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel, illetve a korlátozott gyártókapacitást mérlegelve meg kellett emelni a waferek árazását is.

Sajnos máig sok pletyka van arról, hogy a TSMC 28 nm-es gyártósoraival közel sincs minden rendben. Mike Bryant, a Future Horizons technikai elemzője korábban elmondta, hogy nemrég tíz dizájnról lehetett hallani a tajvani bérgyártó háza táján, de azok közül hattal probléma van. A részletekről itt nincsenek adatok, de nyilvánvaló, hogy a problémás dizájnokat a partnerek nem szívesen állítják tömeggyártásba.

Az NVIDIA esetében már rengeteg pletyka övezi a 28 nm-es GPU-k megjelenését. A Kepler architektúrára épülő generációról hivatalosan annyit tudni, hogy érkezik, de konkrétumok nincsenek. A vállalat elnök-vezérigazgatója azonban kommentálta a 28 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatos helyzetet, és elmondta, hogy a 28 nm-es eljárásra épülő termékek kihozatala rosszabb a vártnál, de a TSMC mindent megtesz a gyártósorok javítása érdekében. Konkrét adatok nincsenek, de a helyzet a második, illetve a harmadik negyedévben javulhat.

Jen-Hsun Huang szerint a probléma nemcsak az NVIDIA-t érinti, mivel magával a gyártástechnológiával van gond. Persze sokan kérdezhetik, hogy ennek nem mond-e ellent a Xilinx és az Altera pozitív véleménye a 28 nm-es node-okról, illetve az, hogy az AMD sem panaszkodott eddig a TSMC új generációs gyártósoraira. A logika azt feltételezné, hogy ha más gyártónak sikerül a váltás, akkor a gond nem a TSMC-nél van, de a helyzet ebben az esetben nem ennyire egyszerű.

Az FPGA-k például tipikusan egyszerű termékek, így az adott gyártástechnológia problémái kevésbé érintik ezeket. Az valószínű, hogy a Xilinx és az Altera is láthatja a gondokat, de messze nem olyan mértékben, mint ahogy azok egy jóval bonyolultabb lapkán kijönnek. Jelenleg egyedül az AMD gyártat eléggé komplex cGPU-kat a TSMC 28 nm-es gyártósorain a Tahiti és a Cape Verde személyében. A vörös oldal mérnökei viszont készültek az esetleges nehézségekre, így például a Tahiti kódnevű cGPU-t úgy tervezték, hogy a chip nagyjából 10%-a redundáns legyen. Utóbbi azt jelenti, hogy a termékben sok olyan rész van, amely pótolhat úgymond hibás területeket. Például a cGPU 32 CU-t tartalmaz összesen 8 tömbben, de négy tömb kapott egy-egy extra CU-t, melyek azt a célt szolgálják, hogy ha a gyártás során hiba keletkezik a lapkán belül egy CU-ban, akkor az kiváltható egy redundáns egységgel, és a chip így is megfelel a specifikációknak. A redundáns részek természetesen növelik a lapka méretét, vagyis kevesebb termék fér rá egy waferre, de alacsony kihozatal mellett ez még így is megéri, mivel összességében kevesebb chip végzi majd a süllyesztőben. A 10% egyébként szokatlanul magas érték ebből a szempontból, hiszen konkrétan azt jelenti, hogy 4,31 milliárd tranzisztorból nagyjából 430 millió csak azért van a lapkában, hogy átvegye az esetleges hibás részek helyét. Hasonló tervezési elv valósulhatott meg a Cape Verde esetében is, noha bizonyos, hogy jóval szerényebb paraméterek mellett, hiszen az új jövevény eleve jóval kisebb lapka.

Az NVIDIA tehát lehet, sőt, nagyon valószínű, hogy igazat mond a TSMC problémáiról, csak ez különböző chipdizájnokat másképp érinthet, függően azok bonyolultságától, illetve a redundáns részek mennyiségétől. Nagyon jó lenne persze tudni, hogy mi a konkrét probléma, mivel a kihozatal során lehet tényleges hibákra gondolni a lapkán belül, de technikailag az a termék is használhatatlannak minősül, amelyik nem tud olyan fogyasztási paraméterek mellett üzemelni, amilyet az adott gyártó elgondolt – még akkor is, ha technikailag hibátlanul működik. Ilyenkor az órajel csökkentésével lehet operálni, de kérdés, hogy ez megéri-e. Ezekre a TSMC-től biztos nem kapunk választ, és valószínű, hogy a bérgyártó partnereitől sem.

A helyzetet konkrétumok nélkül nehéz megítélni, de valószínű, hogy a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájára idén csak FPGA-k és dedikált GPU-k fognak épülni. A mobil SoC rendszerek számára nem biztos, hogy ideális döntés áttérni a jól működő 40 nm-es node-okról a 28 nm-esekre. Ebből a szempontból a Qualcomm kerülhet kellemetlen helyzetbe, és a hírek szerint pár hónapot csúszik is az MSM8974, az APQ8094 és az APQ8074 jelzésű lapkák bemutatása.

Az NVIDIA a Kepler bemutatásáról nem beszélt, de Jen-Hsun Huang elmondta, hogy a 2013-as üzleti esztendő első negyedévében elkezdik szállítani a bevetésre váró lapkákat. A termékekből a partnerek korábban is kaptak, de nagyon elenyésző mennyiségben, főleg tesztelési célra. Ezt az AIDA64 2.20.1812-es béta verziója is alátámasztja, mivel a program előzetes támogatást kínál a GK107 kódnevű GPU-ra, mely minden bizonnyal a kepleres GeForce-ok első képviselője lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés