Eleinte szűkös lehet a 16 nm-es gyártókapacitás a TSMC-nél

Hirdetés

A TSMC gyakorlatilag kész van a 16 nm-es node-okkal, így idén több termékre vonatkozóan is elindul a tömeggyártás. Komolyabb gondokra a tesztek alapján senki sem számít, de persze kisebb problémák előfordulhatnak. Sokkal inkább aggódnak a potenciális megrendelők a rendelkezésre álló kapacitás miatt, ugyanis például a jellemzően komoly megrendeléseket leadó Apple mellett a Qualcomm, a MediaTek, az NVIDIA, a HiSilicon, a Xilinx és még pár másik cég is át akar állni a legújabb gyártástechnológiából valamelyik node-ra, vagyis 2016-ban már nagyobb mennyiségben igényelnének a TSMC-től 16 nm-hez való wafereket.

Ennek a TSMC nyilván nagyon örül, hiszen biztosnak látszik, hogy a 16 nm jó befektetés lesz, de ahogy az lenni szokott az elején szinte lehetetlen ennyi megrendelőt megfelelően kiszolgálni az első pár hónapban. Az Apple és a Qualcomm még úgy is rendelni fog a konkurens a Samsungtól, hogy elsőbbséget élveznek a TSMC-nél, és hasonló szerződése van a MediaTeknek is, mint harmadik legfontosabb ügyfélnek. A többi cég csak az említett partnerek után jön, ami például azt jelenti, hogy kevésbé számítanak az igényeik, mert viszonylag kevés wafert rendelnek. Ez persze nagyrészt annak köszönhető, hogy a célpiacuk jóval kisebb, mint amennyi ultramobil rendszerchipet az Apple, a Qualcomm és a MediaTek elad.

Persze a kapacitásproblémák a TSMC számára nem ismeretlenek. A vállalat a 40 és a 28 nm-es node-ok bevezetésénél is megküzdött ezzel a gonddal, de pár hónappal később az új gyárépületek bevetésével mindenkinek megfelelő gyártókapacitás lett elérhető. Az azonban egyre jobban körvonalazódik, hogy ismét több megrendelő lett a vártnál, így megint versenyeznie kell az idővel a legnagyobb bérgyártónak, hogy minél hamarabb felkínálják a partnereknek szükséges gyártókapacitást. A jó hír, hogy ezúttal nem annyira rossz a helyzet, mint az előző gyártástechnológiai váltásoknál, mivel a Fab 12-es üzem Phase 7-es gyárépülete az év második felében elkészülhet, így az év végére úrrá lehet lenni a kapacitásproblémákon. Emellett még készül egy gyárépület, amely a következő évben állhat üzembe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés