Hirdetés

A JEDEC bejelentette a DDR4-es memóriaszabvány főbb paramétereit

Egy évvel korábban fordult rá a célegyenesre a DDR4-es szabvány, melynek a JEDEC most ismertette legfőbb paramétereit. A specifikációk még nem teljesen véglegesek, de pár hónapon belül erre is sor kerül majd. Előreláthatólag a 2012 közepén megtörténik a rendszer összes képességének publikálása, míg az első DDR4-es memóriák – az előzetes elemzések szerint – 2014-ben kezdhetik meg karrierjüket a piacon.

A JEDEC friss közleménye szerint a DDR4-es szabvány üzemfeszültsége 1,2 V lesz, ami a természetesen tovább csökkenthető. A memórialapkák a DQ buszra épülnek majd, és x4, x8 és x16 konfigurációkban készülhetnek. A csatlakozónkénti adatátviteli teljesítmény 1,6 GT/s lehet, de elérhető a 3,2 GT/s is. Összehasonlításképpen a DDR3 maximálisan elérhető adatátviteli tempója 1,6 GT/s volt. Az órajel tekintetében a DDR4-es memórialapkák effektív 2667 MHz-en, vagy ennél nagyobb frekvencián is ketyeghetnek. A DDR4 – a DDR3-hoz hasonlóan – 8n prefetch puffert használ, azaz órajelenként 8 bit vándorol át a memóriacellákból az IO-pufferbe. Változás azonban, hogy a DDR4 memóriavezérlője különböző operációk elvégzésére is képes a memóriabankok csoportjain belül.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a DDR4 memória-alrendszere hatalmas változáson megy keresztül az előző generációs megoldáshoz viszonyítva, ami a sebesség növelése érdekében következik be. Az új szabvány egy Point-to-Point összekötésre cseréli a DDR3-nál is alkalmazott Multi-drop buszt, és ez a rendszerek kiépítésében is számottevő változást jelent. Először is komoly megkötés lesz, hogy egy memóriacsatorna csak egy memóriamodult tud kezelni, így a gyártóknak jelentősen rá kell majd gyúrni a modulonkénti kapacitásra, ami látva a trendeket valószínűleg nem lesz probléma. A TSV (through silicon via) technológiával például a gyártók egyetlen tokozásban 4, illetve 8 memórialapkát is használhatnak. A kapacitással kapcsolatos problémák az asztali gépek esetében ezzel kezelhetőek, míg a szerverekben a megoldást a csatornára kötött speciális kapcsolók jelenthetik, amik lehetővé teszik négy modul alkalmazását is egyetlen memóriacsatorna mellett.

A DDR4 tehát meglehetősen sok változást hoz. Elsősorban a nagyobb hatékonyság elérése lehetett a cél, de a csatlakozónkénti adatátviteli teljesítmény növelése csökkentheti a SoC termékek esetében a lábak számát, ami mobil szinten szintén komoly előrelépés. A memória-sávszélesség is jelentősen nő, ami a heterogén módon programozható lapkák, vagy más néven APU-k esetében sok előnyt jelenthet majd.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés