2014-ig nem lesz DDR4-es memória

A DDR4-es szabványról először az elmúlt év nyarán írtunk, amikor a majdnem végleges tervezet paramétereit részleteztük. A Samsung és a Hynix már készített is DDR4-es prototípust, így a megjelenés egyre közelebb van. Persze nem olyan közel, mint azt a legtöbben gondolnánk, így borítékolható, hogy a következő években a DDR3 uralma tovább tart. Az aktuális szabvány a 2011-es évben masszívan terjed, amit az IHS iSuppli legújabb piackutatása is alátámaszt. A korábbi generációs memóriák az eladások alig 9%-át fogják kitenni idén, és ez évről-évre csökkenni fog.

Hirdetés

A JEDEC a DDR4-es szabványú termékek debütálását 2015-re datálta, ám az IHS iSuppli kutatása ennél optimistább, és az előrejelzés szerint már 2014-ben befut az új szabvány, ami előreláthatólag 12%-os részesedést tud majd felmutatni. 2015-ben azonban az invázió megkezdődik, és az árak mérséklésével egyetemben a DDR4-es memóriák, ha nem is sokkal, de átveszik az uralmat a DDR3-tól.


[+]

A memóriamodulok kapacitását tekintve lassan előtérbe kerülnek a 4 GB-os megoldások, hiszen egy olcsóbb 8 GB-os kétcsatornás DDR3-as csomag 65-70 dollárért hozzáférhető, továbbá a mobil termékekbe szánt SO-DIMM modulok ára sem magasabb számottevően. Ezek az árak a nyugati viszonylatban nem számítanak soknak, sőt talán a hazai fizetésekbe is beleférnek egy-egy combosabb konfiguráció kiépítésekor. A DDR2 szabványú memóriák már drágábbak, és az áruk várhatóan tovább fog nőni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés