Computex 2016: ASUS ROG – Születésnapi invázió

Az ASUS Republic of Gamers divíziója a nagyszabású sajtóeseményen 8 új ROG modellről rántotta le a leplet, és még ez sem minden!

A tizedik születésnap elérése a számítástechnikában nem kis szó, főleg nem akkora sikertörténetet hátrahagyva, mint az ASUS-nak sikerült a Republic of Gamers termékcsaláddal. Ez eleinte csak tuningolható gamer alaplapot takart, majd jöttek a videokártyák és a többi ROG eszköz, alkatrész, periféria. A népszerűséggel járó növekmény önálló divízióba szervezést kívánt meg, mára azonban szinte mindenki ismeri a nevet!

A kerek évforduló apropóján már eddig is érkeztek ezt ünneplő alkotások, és pár termékbejelentéssel is csillapította az ASUS az információéhséget. Az idei, 2016-os Computex alkalmából azonban nagyszabású sajtóeseményt szerveztek, mely a keresztségben a Join the Republic nevet kapta neves egyszerűséggel. Még soha nem mutattak be nyolc ROG terméket egyszerre, most megtették. No, persze azt se felejtsük el, hogy a korábbi információcsepegtetés "áldozatává" vált ROG Strix X99 Gaming és a ROG Spatha beleszámolásával a szimbolikus 10 darab épp teljesül.

Nem szeretnénk még itt is szándékosan csigázni a kíváncsiságot, így eláruljuk, hogy nem volt 24"-es notebook, de az eleve brutális vízhűtéses GX700-at saját utódja, a GX800 Gamer notebook taszította le a trónról. Kaptunk szülinapi Rampage V ROG X99-es alaplapot, ROG Strix GeForce GTX 1080-t, 7.1-es Centurion gaming headsetet, XG Station 2 külső VGA dokkolót. Játék profi szinten elképzelhetetlen megfelelő megjelenítő nélkül, így a Swift PG248Q monitorral frissült kínálatot a G31 Edition 10 gaming desktop teszi teljessé. Egy ROG Avalon nevű koncepció pedig újraértelmezi az alaplapok ATX miatti korlátait. Az elkövetkezőkben rövid ízelítőt adunk ezekből, a képekre kattintva saját, a helyszínen készített fotókból álló galériával.

ROG Rampage V Edition 10

Az X99-es alaplap természetesen az LGA2011-3 foglalatot kapta és a Broadwell-E processzorokkal is kompatibilis. Az elődei esetén megszokott minőséget kaptuk itt is, hiszen a hangért a SupremeFX Hi-Fi megoldás felel, ráadásul ez fejhallgató erősítőt is felvonultat amellett, hogy kiváló hangminőséggel kecsegtet a minőségi audio kondezátorainak (is) köszönhetően. Két Intel Gigabit Ethernet port, és a hozzájuk tartozó szoftveres támogatás garantál akadásmentes játékot. A portok terén nincs szégyenkeznivaló: U.2, M.2, USB 3.1 (ebből kettő is Type-C), 3x3 Wi-Fi adja a széles szolgáltatáskészletet. A PCIe foglalatok megerősített kivitelűek, és izmos Digi+ VRM felel a CPU tápellátásáért.

A ROG Rampage V Edition 10 és kiegészítői
A ROG Rampage V Edition 10 és kiegészítői [+]

A tuningot akár egyetlen gombbal is lehet aktiválni, a DDR4 memória vezetősávjai optimalizált, ún. T elrendezést kaptak, a fő attrakció azonban ezúttal is az Aura szolgáltatás. Öt független ponton állítható be akár a teljes RGB spektrum bármely színe, ami a további Aura perifériákéval összehangolható. A hatodik helyre RGB LED szalagot csatlakoztatva nyílnak meg a további lehetőségek. Az egyéb Aura termékekkel a színek váltása akár szinkronizált üzemmódban is megvalósulhat, hogy a hatás biztosan lélegzetelállító legyen. A FanXpert 4 minden eddiginél nagyobb testreszabhatósággal kényeztet minket. Egyedülálló újítása még az egybeépített hátlapi takarólemez és az alaplap egy olyan hátlapot is kapott, amit a VGA-k esetében szokhattunk meg.

ROG Strix GeForce GTX 1080

A jelenlegi legerősebb VGA-ról már sokat írtunk korábban is, az NDA lejártával ennek az órajeleiről is beszámoltunk, azonban ennél messze többet tud. Természetesen a mezőny legmagasabb, 1784/1936 MHz-es mag/boost órajele sem jelentéktelen, de három ventilátorát ez is megállítja üresjáratban a Direct Cu III-as hűtő. Az így elért 0 dB hangerőt az ASUS egyedi, FanConnect elnevezésű megoldása segíti megtartani: két 4 tűs GPU-vezérelt ventilátorcsatlakozót biztosít házventilátoroknak, amivel lehetővé teszi az optimális hőháztartás fenntartását.

A ROG Strix GeForce GTX 1080 A ROG Strix GeForce GTX 1080
A ROG Strix GeForce GTX 1080 letisztult megjelenése [+]

100%-os automatizálás mellett gyártják, aminek az Auto-Extreme fantázianevet adták, hogy minél kevesebb emberi hiba csúszhasson be a folyamat során. Kimenetei között két VR kompatibilis HDMI is található, és a hűtésbe épített LED-ek a teljes RGB tartományt megvilágítják. Az Aura LED a többi Aura eszközzel szinkronizálható, és a folyamatos mellett hat fényeffektust is támogat. A paletta a szoftveres oldal mellbedobásával válik teljessé, hiszen az órajelek, feszültség és szinte bármilyen más paraméter az ASUS GPU Tweak II alkalmazással állítható, a játékmenetet pedig élőben sugározhatjuk az XSplit Gamecaster segítségével.

ROG GX800

Az első vízhűtéses játékosoknak szánt notebook, a GX700 méltó utóda a 18,6 hüvelykes képernyőméretű GX800 lett, szintén vízhűtéssel. Már most is a legerősebb notebook a világon, sőt, processzora K utótagú, tuningolható, azonban a gép egyelőre csak prototípus. A jelenlegi modell két GTX 980 Ti-t tartalmaz, és két 330 W-os táppal is kell etetni, azonban csak FullHD kijelzője van. A mechanikus billentyűzet – ami a ghosting jelenséget is teljesen kiküszöböli –, valamint annak billentyűnként testre szabható RGB világítása a hardver tudása mellett jelentéktelennek hat. Érkezik belőle Pascal architektúrás VGA-t és 4K-s kijelzőt használó frissítés, amiről még lehet, hogy többet is megtudunk a következő ASUS-nál tett látogatásunkkor, egy nap múlva.

A ROG GX800 Gamer notebook és vízhűtéses dokkolója A ROG GX800 Gamer notebook és vízhűtéses dokkolója
A ROG GX800 Gamer notebook és vízhűtéses dokkolója [+]

ROG G31 Edition 10

A Maja szimbólumokkal díszített futurisztikus házban igazi szörnyetegként lapul meg ez az egyedi, speciálisan az évforduló alkalmából tervezett egybeépített számítógép. A 20 literes térfogatba szinte hihetetlen, hogy belefért két GTX 1080 SLI-ben, de exkluzív 3D hőkamrás hűtése és két rejtett légcsatornája segíti a hűtést, csendes üzem mellett. Az ESS audio DAC és a fejhallgató erősítő Hi-Fi szintű hangzást ígér. A processzor természetesen egy kattintással tuningolható, hiszen az egybeszerelt gép sem a szereléssel pepecselni kívánókat célozza, hanem kész 4K UHD kompatibilis megoldást illetve zavartalan játékélményt kínál.

Kis méretben lapul az igazi fenevad: ROG G31 gaming desktop PC
Kis méretben lapul az igazi fenevad: ROG G31 gaming desktop PC [+]

ROG Swift PG248Q

Az esport játékosait célozza a 24 hüvelykes, 16:9 képarányú LED háttérvilágítású Full HD felbontással rendelkező monitor. Az új igen keskeny kávával rendelkező kijelző NVIDIA G-Sync-kompatibilis, 180Hz-es tuningolható frissítési frekvenciája az 1 ms szürke-szürke válaszidejével azonban a TN+film panel baljós árnyait vetíti előre, pedig a nagyobb testvére, az ASUS ROG Swift PG348Q IPS-t kapott. Mégsem kell rá ördögként tekinteni, mivel a játékosok számára tökéletesen elegendő, és azt se felejtsük el, hogy általa az árcédula is kisebb lehet.

ROG Swift PG248Q: a paraméterek impresszívek, de lehetne fejlettebb panel és nagyobb felbontás.
ROG Swift PG248Q: a paraméterek impresszívek, de lehetne fejlettebb panel és nagyobb a felbontás. [+]

ROG Centurion

A 7.1-es gaming headset fülkagylónként 10 neodímium mágnest vonultat fel, ráadásul mikrofonja digitális zajszűréssel ellátott. Ez is kapott egy ESS Hi-Fi szintű fejhallgató erősítőt, valamint cserélhető fülpárnákat a maximális kényelemért. Az asztalon egy futurisztikus megjelenésű vezérlő, az USB audio station játék során is szinte teljes állítási lehetőséget biztosít. A legaprólékosabb kontrollt az eszköz felett természetesen a mellékelt ASUS Sonic Studio adja.

A ROG Centurion 7.1 gamer fejhallgató és asztali vezérlőegysége A ROG Centurion 7.1 gamer fejhallgató és asztali vezérlőegysége
A ROG Centurion 7.1 gamer fejhallgató és asztali vezérlőegysége [+]

ROG XG Station 2

Az Intel Thunderbolt 3 interfész univerzalitását, és akár 40 Gbps sávszélességét aknázza ki ez a külső VGA dokkolóállomás. A Thunderbolton felül egy saját plusz kapcsolatot is használ, ami még 15%-kal növelheti a kimenő képi teljesítményt. Áramból sem kér keveset egy csúcs VGA, így 680 wattos tápegységet építettek bele, amivel a kompatibilis AMD és NVIDIA kártyákkal is lazán boldogul, a legfelsőbb szintekről származókkal is. Mivel a gép kikapcsolása nélkül fel és lecsatlakoztatható, időveszteség nélkül változtat akár egy laptopot is 3D erőművésszé. A 4 db USB 3.0 és egy Gigabit Ethernet hozzáadása miatt szinte minden gyakoribb eszközzel való kapcsolatra lehetőség adódik kábelvezetgetés nélkül.

A ROG XG Station 2 egy igazi, fejlett külső VGA-s megoldás, Thunderbolt 3-mal
A ROG XG Station 2 egy igazi, fejlett külső VGA-s megoldás, Thunderbolt 3-mal [+]

ROG Avalon

A ROG 10 éve alatt mesteri szintre emelt alaplapgyártás krémje, az ATX szabvány általi korlátok megszüntetésével a cég saját magának tette magasra a lécet. Egy teljesen egyedi Z170-es alaplap, amely moduláris I/O alrendszert kapott, adja mindezek első építőkövét, szoros egységben a gépházzal karöltve. Az egyedi számítógépek két legkritikusabb pontját letudva már nem volt nehéz a tápegység, SSD, valamint videokártya-modulok hozzáillesztése a koncepcióhoz.

Moduláris építőkockák egyedi szabványú alaplappal és házzal: ROG Avalon
Moduláris építőkockák egyedi szabványú alaplappal és házzal: ROG Avalon [+]

Szinte hihetetlen, hogy ez kábelrengeteg nélkül sikerült, méghozzá Plug and Play csatlakoztatási lehetőségeket felkínálva, és a kíváncsi szemek elől sem elrejtve az adott modulokat. Az egyelőre prototípus szinten álló megoldás a jövőbeni játékos konfigurációk meghatározó befolyásoló tényezője is lehet. Az ASUS minden építő jellegű észrevételt szívesen fogad a projekttel kapcsolatban.

Nagyban folyik a League of Legends Tournament
Nagyban folyik a League of Legends Tournament [+]

Mindezek után, mintegy koronázásként egy League of Legends bajnokság következett, természetesen ROG hardverekkel biztosítva a minél tökéletesebb játékélményt. Aki a nagy tömeg miatt sem a versenyt nem tudta elég közelről követni, és a temérdek újdonság körül sem kapott helyet, az az ASUS és az Oculus szövetségének eredményét szemlélhette tátott szájjal. A kiállított ASUS ROG témára épített modok is csak a tömeget vonzották, ahogy a régebbi ROG termékek is olyan sisere hadat tudhattak maguk körül, mintha most kerültek volna frissen bejelentésre. Csak a teljesség igénye nélkül említjük, hogy ezek a GX700, Strix X99 Gaming, GT51, G701, GL502 és a ROG Claymore, valamint ROG Spatha voltak.

Úgy tűnik, tetszett neki a VR érzés
Úgy tűnik, tetszett neki a VR érzés [+]

Jonney Shih, az ASUS ikonikus elnök-vezérigazgatója nem csak a termékeket jelentette be, hanem elmondta, hogy a ROG mostani örömünnepe a sikeren túl azt is jelenti, hogy egy ugyanennyire üdítően ható évtizedet hoznak a folyamatosan zajló fejlesztések. Megszólalt az Intel vállalati alelnöke, Gregory Bryant is, aki a közel három évtizedes szoros együttműködés folytatásáról biztosította az ASUS-t, hiszen a játékosok igényei és elvárásai is egyre nőnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés