A Rockchip segítségét igényli az Intel az ultramobil piacon

Az Intel megtette második nagy stratégiai lépését az ultramobil piacon való értékelhető részesedés kiharcolása céljából. A vállalat már így is nagy áldozatot hoz az x86-os lapkák terjedése érdekben, hiszen a közvetlen konkurensekhez képest nagyságrendekkel olcsóbban kínálják az Atomokat, ami negyedévenként majdnem egymilliárd dolláros veszteség elkönyvelésére kényszeríti az Intelt. A cél egyértelműen a x86 architektúra versenyképességének biztosítása, hiszen amellett, hogy a vállalat nagy reményekkel támogatja az Android operációs rendszert az x86 fejlesztői támogatása nemhogy nő, hanem egyenesen csökkenő tendenciát mutat. Az Android egyértelműen az ARM terepe és erre a brit tervezőcég is igen agresszíven rávilágít.

Annak ellenére, hogy a hivatalos értékelés szerint minden rendben van, az Intel is tudja, hogy a befektetett idő és pénz után semmit sem javult az x86 architektúra versenyképessége, tehát a piac meghódításának tervét új stratégiai alapokra kell helyezni. Az ARM-ra való átállás mint logikus lehetőség természetesen helyből ki van zárva, így továbbra is az a cél, hogy a szoftverfejlesztők észrevegyék, hogy nem csak az ARM, hanem az x86 is alternatíva az Androidon. Ennek egyik eleme lehet a piaci részesedés drasztikus növelése. Erre vonatkozóan jó alapot jelenthetnek a komoly veszteséggel árult Atomok, de a kínai tabletgyártókat még így sem érdekli a termék. Márpedig az előbbi réteg meggyőzése fontos cél és ennek eléréshez a vállalat a Rockchip segítségét igényli.

A koncepció az, hogy az Intel kihasználná a Rockchip kapcsolatait ezen a területen. Ennek érdekében a vállalat az eredeti SOFIA projektet némileg módosítja, de a koncepció csak annyiban változik, hogy a SOFIA termékcsalád lapkáit nem az Intel, hanem szerződéses chiptervezők készítenék el. A Rockchip lenne az egyik érintett, amely vállalat már hozzá is látott az első lapka kialakításához. Ebbe a Silvermont kódnevű processzormagokat és a 3G-s modemet az Intel biztosítja, míg a többi komponenst a lapka tervezője választja ki. Ebből a szempontból az IGP szerepe még kérdéses, de valószínűleg a SOFIA projekthez nem köt majd külön partnerszerződést a Rockchip, így az ARM Mali termékcsalád valamelyik frissebb tagja lehet majd a kiválasztott.

A lapkák gyártását valamely bérgyártó oldja majd meg. Az aktuális tervek szerint a TSMC 28 nm-es node-ján készülnek majd a SOFIA projekt lapkái. Ez egyben egy komoly döntés is, mivel a Rockchip az új generációs termékeit a GlobalFoundries 28 nm-es technológiáján gyártatja. Valószínűleg a Rockchip tudja hamarabb portolni az adott dizájnt egy másik gyártástechnológiára, így ezért eshetett a választás a TSMC-re.

Sok helyen felmerült, hogy az Intel 22 vagy 14 nm-es gyártástechnológiái is opciós lehetőségként lebegnek, de ennek kevés az esélye, hiszen 150 dolláros termékekbe szánt lapkákról beszélünk, ahova az Intel technológiái egyszerűen túl drágák, illetve a TSMC és GlobalFoundries 28 nm-es node-jain összességében kisebb lapkaméretből hozható ki ugyanaz a SoC. Ennek főleg az az oka, hogy a Rockchip jellemzően nem tervez külön fizikai dizájnt az IGP-khez, illetve a többi részkomponenshez, így az adott IP tulajdonosának fizikai dizájnját használják fel. Az Intel gyártástechnológiáira azonban senki sem tervez alapvető fizikai dizájnt, illetve az általában használt automatikus tervezőkönyvtárak is csak a TSMC, a Samsung, a GlobalFoundries és esetleg az UMC gyártástechnológiáival kompatibilisek.

Természetesen kézzel is meg lehet rajzolni a fizikai dizájnt, de ennek időigénye ma már elfogadhatatlan mértékű, az automatikus tervezőkönyvtárak megfelelő minőségű portolása pedig több évig is eltarthat, így a kezdeti fázisban ezek nagyon rossz hatásfokkal működnének. Ennek értelmében jelenleg az TSMC kínálja az Intel és persze a Rockchip tervei számára a legjobb technológiákat.

Az Intel szövetsége a Rockchippel tulajdonképpen az utolsó utáni esély arra, hogy az x86 architektúra versenyképes alternatíva legyen az Android operációs rendszerre épülő termékek területén. Amennyiben a terv nem válik be, úgy az Intel vagy lemond erről a piacról, vagy kénytelen lesz az ARM architektúráját licencelni, ahogy azt a cég minden konkurense teszi ma.

A Rockchip egyébként továbbra is készít ARM-os lapkákat, és továbbra is árulja majd ezeket, tulajdonképpen az Intel SOFIA projekt lapkáinak direkt konkurenseként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés