Computex 2013: minden mozdulatot figyel a Creative Senz3D kamerája

A Creative és az Intel régóta dolgozik egy olyan kamerán, mely viszonylag kevés információt biztosítva a PC-nek képes a mozgások és a gesztusok felismerésére, illetve lekövetésére. A Creative ennek a partneri viszonynak az eredményeként jelentette be a Senz3D kamerát, mely tulajdonképpen egy mélységérzékelő szenzorra épül, de nyilván normál kameraként is funkcionálhat. Ennek a működésnek az eredménye, hogy a kamera képes kivágni a hátteret, így feldolgozásra csak a készített kép fontos részeit küldi el, azaz lényegében csak az felhasználót veszi figyelembe.

Ez egy alternatív megvalósítása a mozgásérzékelésnek, hiszen eddig több opciót is láttunk a koncepcióra. A legegyszerűbb, amikor a problémát a rendszer tisztán erőből oldja meg, így a készült képeket pixelről-pixelre ellenőrzi a hardver, aminek hála képes megmondani, hogy az új kép során milyen elváltozás történt az előző képhez viszonyítva. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy nem igényel speciális kamerát, viszont a hardver oldalán durva számítási kapacitás szükséges ahhoz, hogy mindezt időben megoldja a rendszer. Gyakorlatilag az AMD az egyetlen cég, amely ennek az elgondolásnak bizalmat szavazott, így egy saját szoftvert fejlesztettek a feladatra, de ez várható is volt a SAD utasítást direkten támogató Radeon grafikus processzorok használata mellett. Más termékek viszont a számítási kapacitás és hatékonyság tekintetében jóval kevesebb lóerőből gazdálkodhatnak, így olyan megoldást kell keresni, amelyben a mozgás felismerése vállalható erőforrásigény mellett valósulhat meg, vagyis futtatható a folyamat a képi adatok feldolgozásában nagyságrendekkel lassabb központi processzormagokon is.

A Creative Senz3D alapvetően ilyen elgondolás, ami abból a szempontból jó, hogy a számításokhoz gyakorlatilag nem szükséges extrém hatékonyságú grafikus vezérlő, így a normál PC-ken is működőképes a kamera. Persze egy combosabb hardver azért így is kell hozzá, de az utóbbi két évben megjelent, minimum kettő, de inkább több maggal rendelkező processzorok jó része megfelelő eredményt biztosít. A Creative ráadásul egy szoftvercsomagot is kínál majd az újdonsághoz, hogy használni is lehessen a kamera tudását. A programok között zömében játékok vannak, de azért a mindennapi feladatokra használható a FastAccess 3D, ami automatikus bejelentkezést biztosít a különböző webhelyekre csupán az arcunk fényképével, mindenféle jelszó nélkül, illetve a Dragon Assistant 1.5 is említést érdemel, de ez a program csak a mikrofont használja, hiszen hangfelismeréssel dolgozik, így szimpla parancsokkal vezérelhető az adott PC.

Sajnos a Creative Senz3D ára nem derült ki, de ez csak idő kérdése, hiszen a termék nyáron megjelenik. Az integrálással kapcsolatban az Intel elmondta, hogy dolgoznak rajta, de ez várhatóan csak a következő évben érkező notebookok esetében fog megtörténni. Itt alapvetően a szenzor méretével van probléma, mivel jóval több helyet igényel, mint egy manapság használt, úgymond átlagos kamera, ami a mai vékony panelek mellett megoldhatatlan feladat. Viszont egy későbbi Senz3D verzió már kisebb helyen is elfér. Addig persze a normál verzió felcsíptethető a notebook kijelzőjére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés