Hirdetés

Computex 2014: 4K/UHD monitordömping az ASUS-nál

Az ASUS-nál a hajlított monitoron kívül voltak még más izgalmas újdonságok is a kijelző kategóriában. Persze hol máshol, mint a 4K/UHD fronton, hiszen ez a technológia az, ami a jövőt képviseli – legalábbis egyelőre úgy tűnik.


(forrás: PROHARDVER!)[+]

A gyártó nem aprózta el, négy terméket is kiállított, de ezekből csak kettő tűnt véglegesnek, a másik kettőnek egyelőre a nevét sem írták ki. Az utóbbiak közül az egyik ilyen az NVIDIA G-Sync támogatással rendelkező, 28"-es modell volt. Technikai paramétereiről egyelőre nem sokat árult el a gyártó azon kívül, hogy a felbontás egészen pontosan 3840x2160 képpont, a képfrissítés pedig 60 Hz, amit DispayPort 1.2 bemeneten keresztül ér el (HDMI 1.4-en keresztül 30 Hz a maximum). A panel típusa minden bizonnyal TN+film, amiről az 1 ezredmásodperces válaszidő és a 170/160 fokos betekintési szögek is árulkodnak. A maximális fényerősség 300 cd/m², és nem marad el az állvány több irányú állíthatóságának lehetősége, valamint a fül- és fejhallgató kimenet.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A másik névtelen UHD modell szintén 28"-es képátlóval bír, de különlegessége a 3D megjelenítés. Méghozzá teszi ezt szemüveg nélkül, amihez a Dolby 3D-t hívják segítségül, és 120 fokos betekintési szögig kínál élvezhető térhatást. Hagyományos 2D-s megjelenítésre is alkalmas természetesen, maximum 60 Hz tempó mellett, aminek eléréséhez DisplayPort bemenet használ.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A nevet viselő modellek közül a PB279Q és a PA328Q szerepelt a standon. Előbbi egy 27"-es képátlójú, széles betekintési szöget kínáló, 3840x2160 képpontos modell 100%-os sRGB színlefedettséggel és 5 ezredmásodperces válaszidővel. A PB279Q különlegessége a 9 mindössze milliméter széles káva, így több kijelző egymás mellé helyezése sem akkora probléma (mármint annak, aki egynél többet tud fizetni, noha árát egyelőre nem tudjuk, de biztos nem lesz olcsó).


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A mindenféle irányba állítható monitor támogatja a PiP és PbP üzemmódokat, és akár négy forrást is képes egyszerre megjeleníteni. Ennek megfelelően a DisplayPort 1.2 mellett (amin keresztül 60 Hz-es jelet is képes fogadni) mini DisplayPort, és négy darab HDMI is rendelkezésre áll, amelyek között található MHL 2.0 kompatibilis aljzat is.

A végére hagytuk a kifinomult PA328Q-t, ami már a második 32"-es UHD modell a vállalat kínálatában. A ProArt széria viszont kifejezetten a színpontosságot igénylő félprofi felhasználókat célozza meg, azaz 10 bites színfeldolgozást, 100%-os sRGB-t és deltaE<2 színhelyességet ígérnek gyári állapotban.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A 178 fokos betekintési szögeket és legfeljebb 350 cd/m² fényerősséget kínáló panelt ezúttal nem csak DisplayPort 1.2-n lehet majd kiszolgálni 60 Hz-es frissítés mellett, ugyanis a repertoárban feltűnik a HDMI 2.0-s bemenet is, ráadásként pedig egy MHL bemenetet is kapunk, ami ugyan nem képes 60 Hz-re, de 3.0-s szabványa révén a 4K-t már támogatja. Természetesen a kategóriától elvárható módon a vékony káva, a minden irányban állítható állvány, a négyportos USB 3.0-s hub, valamint a PbP, PiP és QuickFit képességek sem maradnak el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés