Computex 2013: újra friss és ropogós lesz Acer Aspire S3

Az Acernél az Aspire S3 Ultrabook érkezésével egy másik időszámítás vette kezdetét. Nagyjából ekkor döntötte el a cég, hogy a felsőbb szegmensben is szeretnének megjelenni notebookjaikkal, amihez pont kapóra jött az Ultrabook kategória, ahol a tervezők is megmutathatták, mire képesek. A 2011 novemberében debütáló S3-951 típusjelzésű gép közel egy évvel ezelőtt egy frissítést kapott (ez lett az S3-391), de lényegében apróságokról volt szó (például az Intel Sandy Bridge leváltása Ivy Bridge processzorra) a ma bejelentett újításokhoz képest.

Acer Aspire S3-392: alig lehet ráismerni
Acer Aspire S3-392: alig lehet ráismerni (forrás: PROHARDVER!) [+]

A családnév (S3) nem változott, a 13,3"-es méret is maradt, a számozás viszont csak egyet ugrott (391-ről 392-re). Ennek ellenére egy teljesen felújított terméket kapunk, ami sokkal közelebb áll a ma bemutatott Aspire S7-hez, mint az eredeti S3-hoz. Nem csak azért, mert ennek belsejében is az Intel Haswell architektúrára épülő Core dobog, hanem külsőleg is rengeteg változás van. Az alumíniumból készült unibody felépítés ugyan maradt, de a fedél és a zsanérok kísértetiesen hasonlítanak az S7-hez. Lényegében ez így is van, megkapjuk a kétféle nyomatékra hangolt zsanérokat, a 180 fokban nyitható, fényes borítású, alukeretes fedelet, de utóbbi az S3 esetében nem csak fehér lehet, hanem a kiállított gépek alapján sárga vagy piros is. A hasonlóság viszont nem teljes, a fedél fényes része ugyanis vélhetően nem Gorilla Glass, mint az S7-nél, hanem csak egy arra hasonlító megoldás. Az új fedélbe új kijelző is költözik, ami immáron alapból érintős és HD felbontású, de Full HD IPS is választható, akinek az 1366x768 pixel nem elegendő.

Acer Aspire S3-392 pirosban
Acer Aspire S3-392 pirosban (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az S3 koncepciója kicsit változott az eddigiekhez képest, aminek következtében meghízott egy kissé; 1,35 helyett immáron 1,65 kg-ot nyom a mérlegen, pedig csak 0,3 milliméterrel vastagabb elődjénél (17,8 mm). A változás részben az új kijelzőnek is betudható, hiszen az érintőpaneles megoldások kicsit vaskosabbak, nehezebbek, mint hagyományos társaik. A koncepcióváltás másik árulkodó jele, hogy az új Aspire S3 már dedikált GPU-val, pontosabban NVIDIA GeForce GT 735M-mel is választható lesz. Ehhez a hűtést is át kellett tervezni, de az Acer inkább az egyszerűbb és hatékonyabb utat választotta, így kapta meg az újdonság az S7 Twin Air Cooling rendszerét.

Az említett GeForce beépítése egyébként abból a szempontból érdekes, hogy a 64 bites memóriabusznak és a DDR3 memóriának köszönhetően nem gyorsabb az ULV Haswell termékek IGP-jénél, így a beépítése logikátlannak tűnik, de van értelme annak amit az Acer csinál. Ugyanis az NVIDIA bizonyos, hogy még két év múlva is támogatja majd a GeForce GT 735M-et, míg az Intel eddigi politikájához hozzátartozott a terméktámogatás nagyon gyors leépítése, így a vállalat két év után már nem kínál új grafikus drivereket a hardverekhez. Az Acer minden bizonnyal úgy gondolja, hogy az Intel nem változtat az előbbi gyakorlaton, így a dedikált GPU idővel nagyon jól fog jönni, még akkor is ha lassabb, mint az IGP.


[+]

A korábbi S3-akból nagyon hiányzott, de az új modellnél már alapfelszereltség a háttérvilágított billentyűzet, amihez a környezeti fénymérő is dukál. Tárolókból továbbra is többféle variáció lesz az S3-ban, azaz SSD mellett HDD-s opciók (500 és 750 GB, valamint 1 TB) is felkerülnek a listára. Az Acer Aspire S3-392 júliustól lesz elérhető 999 eurós kezdőáron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények