Az Eyefinity képességein és a tempón javít az új Catalyst

Az AMD elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 14.9-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8.1 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000, 7000, 8000(OEM), valamint az R7 és R9 200 szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M, 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Ugyanez igaz a Windows 8-ra is, amelyet Windows 8.1-re kell frissíteni. Megjegyzendő, hogy az AMD a .NET 4.5-ös keretrendszert használja, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

A szokásos hibajavítások mellett a Kabini és a Temash, illetve a Beema és a Mullins SoC APU-k is megkapták az AMD speciális JPEG dekóderét, mely a Windowsba épített opciónál átlagosan kétszer gyorsabban dolgozik, ráadásul teljesen automatikusan aktiválódik.

Az új meghajtó fő újítása az Eyefinity hivatalos szintlépése, ezen belül is a használatának egyszerűsítése, illetve a konfigurálhatóság kiterjesztése. Az egyszerűségért a minden eddiginél kedvezőbb egykattintásos konfigurálás szolgál, míg a széleskörű konfigurálhatóság szempontjából újítás, hogy az Eyefinity mostantól eltérő kijelzőfelbontások mellett is működik.

Technikai értelemben az Eyefinity mostantól több módban üzemképes. A hagyományos Fill mód megmarad, így egységes kijelzőfelbontások mellett nem lesz változás. Az új Expand mód már eltérő felbontásokat is megenged és ki lehet használni az összes pixelt az összes monitoron. A Fit mód egyfajta köztes állapot, mely engedi az eltérő méretű és felbontású kijelzőket, de a függőleges képmegjelenítés tekintetében a nagyobb kijelzők úgymond kiálló részében nem jelenít meg semmit. Ezen a ponton a megjelenítők igazítása is szerepet kap, hiszen opció a felső és alsó kivágás, illetve a középre igazítás is.


[+]

A kijelzőkezelés szempontjából újítás még a jelentősen kiterjesztett színkezelés, amellyel a felhasználó a vörös, sárga, zöld, cián, kék és magenta színeket teljesen függetlenül paraméterezhetik. Némely digitális kijelző esetében kiválasztható a 10 bites színmegjelenítés (Deep Color) is, így a Radeonok ezzel a driverrel közelebb kerültek a FirePro termékekhez. Az AMD itt a professzionális felhasználásnak szeretne kedvezni. A Radeonok nem váltják le a FirePrókat, de mostantól megkapnak bizonyos professzionális alapfunkciókat.

A Mantle is frissült, így hivatalosan elérhetővé vált a notebookokon is az Enduro konfiguráció mellett. Teljesen AMD-s notebook esetén elég a Catalyst telepítése, míg Intel mellé párosított Radeon esetében elképzelhető, hogy előbb frissíteni kell az Intel IGP meghajtóját. Ha nincs mire, akkor az Intelt vagy a notebook gyártóját kell keresni a problémával.

Az AMD sokat változtatott a beépített rutinokon, így a 14.9-es driver extra teljesítményt is hozhat, amit a vállalat pár program erejéig ki is mért a 14.4-es meghajtóhoz viszonyítva:

  • 3DMark Sky Diver – akár +4% (A4-6300)
  • 3DMark Fire Strike – akár +5% (Radeon R9 290 sorozat)
  • 3DMark 11 – akár +4% (Radeon R9 270 és 290 sorozat)
  • BioShock Infinite – akár +5% (Radeon R9 290 sorozat)
  • Company of Heroes 2 – akár +8% (Radeon R9 290 sorozat)
  • Crysis 3 – akár +10% (Radeon R9 270 és 290 sorozat)
  • Murdered: Soul Suspect – akár +50% (Radeon R9 290X)
  • Plants vs. Zombies: Garden Warfare – akár +15% (Radeon R9 290X)
  • Batman: Arkham Origins – akár +20% (Radeon R9 290X)
  • Wildstar – akár +30% (Radeon R7 és R9 sorozat)
  • Tomb Raider – akár +5% (Radeon R9 290 sorozat)
  • Watch Dogs – akár +9% (Radeon R9 270 és 290 sorozat)
  • Star Craft II – akár +20% (Radeon R9 290X)

A CrossFire konfigurációk esetében is történt előrelépés. A GRID Autosport kapcsán korábban az AMD és az NVIDIA is azt mondta, hogy nem lehet megfelelően implementálni a több GPU-s módot, mivel a program működése ezt nem igazán kedveli. Az AMD most ezt a kijelentést semmissé tette, így készítettek egy olyan AFR rutint, amely skálázódó CrossFire-t kínál képi hibák nélkül. Ez azonban nem a megszokott nagyjából 90%-os, hanem inkább 60-70%-os skálázódást jelent, és ezt is főleg a CrossFire XDMA összeköttetést használó (azaz nem a CrossFire hídon keresztül kommunikáló) rendszerek esetén. Más programra vonatkozóan nőtt a CrossFire-rel elérhető skálázódás. A kimért adatok szempontjából a Murdered: Soul Suspect esetén 75%-ra, Plants vs. Zombies: Garden Warfare esetén 92%-ra, a Batman: Arkham Origins esetén 70%-ra, míg az Assassin's Creed 4: Black Flag esetén 93%-ra. Ezt megkoronázva a Watch Dogs című játék is 20%-kal jobb sebességet kínál CrossFire használata mellett a 14.4-es meghajtóhoz viszonyítva.

A legújabb 14.9-es Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A Steam platformról való frissítés a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés