Hirdetés

Bitfenix Prodigy – a valaha látott egyik legrugalmasabb Mini-ITX ház

Hirdetés

Egyre több teljesítményorientált Mini-ITX szabványú alaplap lát napvilágot, azokban az ezekhez ajánlott apró számítógépházak a legtöbb esetben erőteljesen korlátozzák egy komoly, mégis kompakt méretű konfiguráció összeállítását. Ezért a Bitfenix legújabb csodafegyvere, a Prodigy sok szempontból üde színfoltja a kínálatnak.


[+]

Méretét tekintve (250 x 404 x 359 mm) kategóriájában elég nagynak számít, de egy midi toronynál még mindig kisebb. A fekete és ezüst színben is elérhető Prodigy anyaghasználata acél és műanyag, vagyis nem varázsolnak minőségi alumínium felületekkel, de ez vételárán is meglátszik. Formavilága azonnal az Apple G5-ös asztali gépét juttatja az eszünkbe, mintha annak miniatűr változata lenne, de a hasonlóság nem vált kárára. A fülek és lábak érdekessége, hogy nem fémből, hanem egy úgynevezett „FyberFlex” kompozitból készültek, mely anyag rugalmasa, mégis erős, ráadásul puha porítása kellemes fogást biztosít.


[+]

Előlapján csak egy 5,25”-es külső meghajtóhely és a BitFenix logó látható, ugyanis a szokásos kivezetések (2 x USB 3.0, audioaljzatok) és nyomógombok a jobb oldallapon kaptak helyet. A következő meglepetés a beltér megpillantása után éri az embert. Alulra egy normál méretű, szabványos tápegység illeszthető, így erőteljesebb rendszerek táplálásának sincs akadálya, felette helyezkedik el a vízszintes alaplaptálca. A két darabban eltávolítható, összesen 5 x 2,5/3,5”-es adattároló rögzítésére alkalmas keret sem jellemző egy Mini-ITX-es házra, ennek köszönhetően akár szerver vagy NAS alapként is szolgálhat.


[+]

A Mini-ITX-es házak másik nagy hátránya, hogy sokszor csak egyetlen helyet elfoglaló bővítőkártyákat képesek befogadni, ráadásul ezek hossza is erősen korlátozott. Ezzel szemben a Prodigy dupla magas videokártyákkal is kompatibilis, a felső merevlemezkeret eltávolításával pedig ezek hossza akár 320 mm is lehet. Az vízszintes alaplaptálca másik nagy előnye, hogy így méretesebb processzorhűtők is gond nélkül beférnek.


[+]

A kereszthuzatot egy elülső és egy hátsó, 120 mm-es ventilátor végzi, utóbbi 140, előbbi pedig akár 230 mm-es egységre is lecserélhető, valamint a ház tetejébe további két 120 mm-es légkavaró telepíthető. Szintén szokatlan opció, hogy az 5,25”-es meghajtó kerete is eltávolítható, így felül lehetőség nyílik egy 240 mm-es folyadékhűtő radiátor rendszerbe illesztésére.


[+]

A Bitfenix Prodigy Mini-ITX ház forgalmazása júniusban kezdődik, európai vételára 69 euró lesz. Hazánkban július 10-től lesz elérhető 23 020 Ft-ért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés