Hirdetés

Az IPS technológiával szorongatnák meg a TN+film panelt

Hosszú ideig a TN+film panel volt az egyeduralkodó a monitorok piacán, azonban az utóbbi 1-1,5 évben a gyártók újra elővették a különböző -VA és IPS paneleket, melyekkel korábban többnyire csak a drágább eszközökben vagy a professzionális szegmensben találkozhattunk. Úgy tűnik, a helyzet változik, a DigiTimes információi szerint ugyanis egyre több gyártó, köztük az AOC, Viewsonic és Mitsubishi, fordítja a figyelmét az IPS panel felé és kezd gyártani erre alapozott kijelzőket, melyeket nem csak óriás méretben, hanem már 23"-es vagy kisebb képátlóval is meg lehet majd vásárolni. Ezek a gyártók azokat a fogyasztókat célozzák meg elsősorban, akik szeretnének profitálni a nagyobb látószög előnyeiből és esetenként a jobb színhűségből, nagyobb színtérből.

Az IPS panel hátránya a TN panellel szemben a gyártók szempontjából, hogy a 19-22 hüvelykes szegmensben az IPS ára 35 dollárral magasabb, mint az azonos méretű TN+film, és ez a különbség a képátló növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb mértéket ölt. Ennek oka magában a bonyolultabb gyártástechnológiában keresendő, amihez ráadásul rosszabb kihozatal is társul, ami több selejtet jelent. Persze az IPS paneles monitorokat nem csak ez drágítja, hanem a gyártók is, mégpedig azzal, hogy ezeket a kijelzőket rengeteg extrával tömik meg, kezdve az USB huboktól a speciális és több bemeneten át egészen a komplexebb állványzatig.

Ugyanakkor az IPS és TN panelek közötti árkülönbözetet egyik gyártó sem fogja felvállalni, ezt a felhasználóknak kéne megfizetni, márpedig ez egy jelentős hátráltató tényező az eladásokra nézve – hiszen a tabletek és notebookok terén tapasztalható árverseny miatt olcsó panelre mindig szükség van, ebben pedig a TN még mindig előrébb jár, ráadásul az árak is változatlanok már egy ideje.

A gyártók egyelőre a nagy képátlójú (27" és annál nagyobb) IPS kijelzők értékesítése terén látják a növekedés jelét, de ezek globális értékesítse egyelőre korlátozott. Ráadásul az előrejelzések szerint a 2011-es eladások a tavalyihoz képest változatlanok lesznek, vagy enyhe mértékben, de csökkenni fognak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés