Atom-alaplapok asztali gépekhez

Az új Intel Atom processzorok június eleji premierje után számos rájuk alapozó hordozható (netbook) és asztali (nettop) számítógépet jelentettek be a gyártók, és a kezdetektől nyilvánvaló, hogy a beágyazott rendszereket, vékony klienseket készítő cégek részéről is nagy az érdeklődés a platform iránt. Az üzleti koncepcióból és a műszaki kivitelezésből adódóan sem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba külön az Atom processzorok és a velük kompatibilis alaplapok, az otthoni gépépítők közül sokan mégis azt tudakolják, honnan lehetne ilyen alkatrészeket beszerezni internetezésre, letöltésre használt, csendes PC-k összeszereléséhez.

ECS 945GCT-D

Bár kétséges, mennyire lesznek elérhetők az efféle termékek a végfelhasználók számára, az olyan komplett megoldások jöhetnek számításba, mint az ECS 945GCT-D jelű platformja, melyre gyárilag ráforrasztják az 1,6 GHz-es, Diamondville magos Atom processzort is. A CPU mellett 945GC + ICH7 chipset található, két foglalatába legfeljebb 2 GB DDR2-533 memóriát helyezhetünk. A grafikáért az integrált GMA950 vezérlő felel, egyetlen D-Sub monitorkimenet csatlakozik hozzá. Bővítőkártyák számára egy PCI Express x1 és egy PCI aljzat áll rendelkezésre, meghajtókat egy IDE csatornára és két SATA portra lehet kötni. A lap hatcsatornás VIA audiokodekkel és Atheros gyártmányú Fast Ethernet hálózati vezérlővel van ellátva, nyolc USB 2.0 portja közül négyet vezettek ki a hátsó I/O panelre. A 945GCT-D alaplap 20 x 17 cm-es alapterülete a Mini-DTX formátumnak felel meg, de a gyártó szerint beszerelhető normál ATX és microATX lapokhoz előkészített házakba is.

Intel D945GCLF

Természetesen az Intel is kínál Atom processzoros plaformot; az Essential Series családba sorolt D945GCLF a fentivel azonos chipset köré épül, de vannak eltérések is. Az Intel lapján csak egy memóriafoglalat található, és hiányzik a PCI Express bővítési lehetőség – ennek a méret az oka, ugyanis ez a modell a 17 x 17 cm-es Mini-ITX szabványt követi. Adattárolók ugyanolyan portokra köthetők, a Fast Ethernet vezérlőt és a 2+2 csatornás audiokodeket ez esetben a Realtek szállítja.

Frissítés: A Hazai pályánál használt módszer szerint számolva bruttó 14 000 forintért már itthon is raktárról beszerezhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés