ASRock Z77E-ITX: csúcskategóriás Ivy Bridge alaplap minimál méretben

Bár a múlt héten tartott CeBIT a várakozásokhoz képest alulteljesített, azért volt pár fontos bejelentés, amelyet a hannoveri kiállításra időzítettek. Ilyen volt például azon alaplapok hada, melyek már izgatottan várják az Intel új processzort, a tavasszal érkező Ivy Bridge központi egységet. Akkor igyekeztünk összeszedni, hogy a gyártók milyen variációkat jelentettek be, azonban úgy tűnik, hogy az egyik legérdekesebb darab, egy Mini-ITX szabványú ASRock alaplap bejelentését még visszatartották. Igaz, hivatalosan még most sem közöltek róla semmit, azonban a SweClockers.com oldal jóvoltából lényegében minden információra fény derült, sőt, pár nagyfelbontású fényképre is sikerült szert tenniük.


(forrás: SweClockers.com) [+]

Az ASRock Z77E-ITX legfőbb tulajdonságai tökéletesen kiolvashatók nevéből, vagyis hogy a Mini-ITX méretű deszka az Intel Z77 Express lapkakészlet köré épül. Elnézve a terméket a gyártó minden bizonnyal arra készül, hogy a Z77E-ITX kategóriájának egyik legjobban felszerelt, csúcs darabja legyen. LGA1155-ös foglalata természetesen nem csak a hamarosan debütáló Ivy Bridge processzorral, hanem minden eddig megjelent LGA1155 socketbe illeszkedő termékekkel kompatibilis lesz. A lapkakészlet emellett teljes körű támogatást nyújt az integrált Intel HD grafikus alegységhez is, de ami még fontosabb, hogy a lapon egy PCI Express 3.0 x16-os, teljes értékű bővítő rés is helyet kapott. Vagyis amennyiben az adott számítógépház lehetővé teszi, dedikált videokártyával erősíthető a konfiguráció grafikus teljesítménye, így akár kompakt, könnyen hordozható LAN party gép vagy HTPC alapnak is tökéletes lehet a Z77E-ITX.


(forrás: SweClockers.com) [+]

A memória két normál méretű, DIMM foglalatba helyezhető, az adattárolók csatlakoztatására pedig négy SATA port áll rendelkezésre, amelyekből kettő SATA 6 Gbps szabványú. A szűkös alapterület ellenére egy félmagas mSATA SSD-nek is helyet szorítottak az alaplapon, mely igény esetén főleg gyorsítótárként funkcionálhat majd. A hátlapi kivezetések között a hagyományos PS/2 aljzat, 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0 és egy eSATA port mellett HDMI, DisplayPort, DVI, Ethernet, valamint optikai és analóg hangkimenetek sorakoznak. Érdekes plusz a csatlakozók között megbújó, „clr CMOS” feliratú nyomógomb, mely a félresikerült tuningbeállítások gyors korrigálására hivatott. Bár erre a méretkategóriára nem igazán jellemző a tuningkészség, de jelen esetben a 6+2 fázisú betáplálás és a kiváló minőségű, szilárdelektrolitos kondenzátorok némi órajel piszkálásra minden további nélkül lehetőséget nyújtanak.

Sajnos az ASRock Z77E-ITX alaplap megjelenési dátuma és vételára ismeretlen, de az új Intel platform debütálásáig valószínűleg minden kérdésre megkapjuk a választ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés