ASUS ROG Maximus V GENE: tuning és játék microATX méretben

Hirdetés

Az ASUS ROG alaplapszéria Intel platformon a Maximus sorozattal érkezett elsőként az ötödik generációjához. A család első tagja a microATX méretű és Intel Z77-es lapkakészletére épülő Maximus V GENE, amely egyaránt támogatja az Intel 2. és 3. generációs (Ivy Bridge), LGA1155 tokozású processzorait, valamint képes a 3. generációs PCI Express grafikus vezérlők, továbbá több GPU kezelésére egyaránt.


[+]

A Maximus V GENE alaplap esetében ismét a jól ismert vörös-fekete színvilág dominál, és ami a legfontosabb, a Republic of Gamers csapat hű maradt alapelvéhez, a túlhajtásra szánt alaplapok készítéséhez. Ennek érdekében a két DIGI+ vezérlővel megtámogatott 8+4+2 fázisos Extreme Engine DIGI+ II rendszer felelős a tápellátásért, valamint a felhasznált alkatrészek minősége is a sorozattól megszokott szintet hozzák (például a felhasznált 10k Black Metallic kondenzátorok is erről tanúskodnak).


[+]

Az alaplapon Intel LGA1155 CPU-foglalat és 4 darab DDR3 slot található, a bővítőkártyák fogadására pedig egy pár PCIe x16 foglalat és egy darab (nyitott végű) PCI Express x4 foglalat áll rendelkezésre, tehát a kétutas NVIDIA SLI és AMD CrossFire rendszerek használata adott. Tovább fürkészve egy nem szokványos módon használatba vehető mini-PCIe 2.0 x1 is fellelhető az alaplapon. Ehhez a csomagban található mPCIe Combo kártyára lesz szükség, amely az mPCIe és az mSATA funkciókat egyetlen bővíthető kártya formájában valósítja meg. Előbbibe mSATA csatolófelületű SSD használható gyorsítótár funkciókra az Intel Smart Response technológiájával karöltve, vagy igény szerint (az SRT-t mellőzve) akár a teljes operációs rendszer is feltelepíthető rá, így a normál SATA csatlakozók megmaradhatnak más tárolók számára. A kombó kártya másik oldalán található mPCIe-aljzatba egyéb vezérlőkártyák helyezhetők, például Wi-Fi, Bluetooth, 3G/4G vagy más adatkommunikációs kártyák.


[+]

Hagyományos SATA csatlakozóból összesen hat darabot kapunk 4 x SATA 6 Gbps és 2 x SATA 3 Gbps leosztásban, továbbá egy eSATA 3 Gbps is fellelhető a hátoldalon számos más kivezetéssel egyetemben. USB 2.0-s kapuból összesen 8, 3.0-sból pedig 6 darab csatlakoztatására nyílik lehetőség, de ezekből rendre csak 3 és 4 darab került kivezetésre, a többi az alaplapi csatlakozópontok formájában van jelen. Természetesen a processzorba integrált videovezérlő sem maradhatott kimenet nélkül, ennek kihasználásához HDMI és DisplayPort áll a felhasználó szolgálatára. A Gigabit Ethernet mellett számos analóg jack audiocsatlakozót kapunk, és többek között egy optikai S/PDIF-nek is szorítottak helyet.


[+]

Ez utóbbiak a jól ismert SupremeFX III integrált hangvezérlő számára vannak fenntartva, mely támogatja az X-Fi Xtreme Fidelity, az EAX Advanced HD 5.0, a Creative Alchemy és a THX TruStudio PRO technológiákat. A rendelkezésre álló csekély hely ellenére az audiorészt a mérnökök megpróbálták minél jobban elkülöníteni az interferenciát keltő komponensektől, illetve a chipet a további elektromágneses és rádiófrekvenciás zajok kivédése érdekében egy alumíniumborítás alá is bebújtatták.

A Maximus V GENE már hazánkban is kapható, ajánlott végfelhasználói ára 57 900 Ft.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés